Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 kwietnia 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.7885 EUR EUR - 4.5562 GBP GBP - 5.2655 DKK DKK - 0.6127
Archiwum
22.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 238,50 (+ 3,02%), kukurydza CZE21 - 233,75 (+ 2,07%), rzepak MAJ21 - 595,25 (+ 5,96%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.04.2021 13:05 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 6,10 - 6,90 zł/kg, średnia: 6,39 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++

Wykorzystanie produktów odzwierzęcych w przemyśle kosmetycznym

Redakcja

Od wielu lat zarówno medycyna, jak i kosmetologia poszukują nowych rozwiązań, które mają zadowolić coraz bardziej wymagających konsumentów. Na rynku istnieje wiele dostępnych produktów odzwierzęcych, znajdujących zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Ze względu na swoje właściwości biologiczne, mają dobroczynny wpływ na zdrowie organizmu, ale także na wygląd naszego ciała.

 

Powszechnie znana jest apiterapia, czyli metoda leczenia i profilaktyki przy pomocy produktów pszczelich, ale także z udziałem „pszczelego dodatku”. Od niedawna dużym zainteresowaniem cieszą się komórki macierzyste i ich wykorzystanie we współczesnej medycynie oraz kosmetologii. Ze względu na etyczne aspekty, szersze zastosowanie posiadają komórki macierzyste pochodzenia roślinnego. Poza wyżej wymienionymi, stałym zainteresowaniem cieszą się produkty mleczne, drożdże, lanolina, łoje, kolagen, elastyna, a także mniej popularne cybet, piżmo i ambra. Rosnące zainteresowanie produktami „vege” wpłynęło znacząco na przemysł kosmetyczny. Obecnie na rynku dostępne są serię kosmetyków oznaczone sygnaturą „vegan friendly”, które wykluczają dodatek odzwierzęcych substancji. Kosmetyki te różnią się znacząco, jednak nie można jasno określić, które z nich są lepsze. Warto zapoznać się ze składem, a następnie przetestować różne rodzaje kosmetyków i ocenić, które z nich są najlepsze.

 

WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW PSZECZELICH

 

Wielu konsumentów wybiera preparaty, których skład jest w pełni roślinny ze względu na alergie skórne. Jednakże miód dzięki swoim cennym właściwościom biologicznym, jest składnikiem wielu preparatów dermatologicznych. Ponadto wykazuje wysokie ciśnienie osmotyczne, co oznacza że sprzyja zjawisku osmozy i większej lepkości co przekłada się na odpowiednie nawilżenie skóry i tworzenie bariery ochronnej. Prawidłowe nawilżenie przyspiesza gojenie oparzeń i powstawanie naskórka, co więcej okłady miodowe gwarantują łatwe bezbolesne usuwanie opatrunków i dzięki temu nie uszkadzają nowo powstałych warstw naskórka. Kwas glukonowy występujący w miodzie, wykorzystywany jest także w peelingach, ponieważ enzymy w nim zawarte pomagają usunąć stary naskórek i przyspieszają regenerację nowego. Miód wpływa także na strukturę powstałych włókien kolagenowych i hamuję ich nadmierną aktywność, co skutkuje zmniejszeniem powstawania blizn (aż w 80% przypadkach). Co więcej miód, wykazuje skuteczne działanie w leczeniu trądziku różowatego, według badań silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne miodu u ok. 35% badanych wywołało wyraźną poprawę stanu skóry w stosunku do stanu początkowego. Podsumowując, dzięki zawartym w miodzie enzymom (oksydaza glukozy) miód zyskuje działanie bakteriobójcze, porównywane z działaniem antybiotyków. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, daje pozytywne efekty przy schorzeniach dermatologicznych. Nie tylko miód ma zbawienne działanie, na gojące się rany wykorzystywane jest także mleczko pszczele oraz propolis. Ponadto ekstrakt wodny z propolisu stosowany jest w preparatach przeciwgrzybicznych, w przypadkach łojotoku i łupieżu (w postaci toników i płynów dezynfekcyjnych). Co więcej, jad pszczeli znajduje szerokie zastosowanie w postaci maści, olejów i emulsji w przypadku trudno gojących się ran, odmrożeń i owrzodzeń.

 

KOMÓRKI MACIERZYSTE

 

Komórki w naszym ciele „zaprogramowane” są aby pełnić określą funkcję w obrębie tkanki, w której skład wchodzą. Wyjątek stanowią komórki macierzyste, inaczej komórki pnia. Są to niewyspecjalizowane i pierwotnie komórki, które charakteryzuje nieograniczona zdolność do podziałów i różnicowanie się do innych typów komórek. Co to oznacza ? komórki macierzyste nie mają wyspecjalizowanej funkcji, dopiero po otrzymaniu sygnału, są zdolne do różnicowania i pełnią konkretne zadanie. W jaki sposób mogą one zostać wykorzystane w kosmetologii ? W dużym uproszczeniu można wywnioskować, iż wiek w dużej mierze wpływa na regenerację naskórka. W skórze właściwej oraz mieszkach włosowych znajdują się komórki macierzyste, które może się różnicować w celu poprawy wyglądu skóry – odmłodzenia jej. Surowica, która zawiera wydzielane przez komórki - cytokiny ( lub ekstrakt z nich), to substancja czynna. W otoczeniu komórek macierzystych naskórka i skóry właściwej następuje podział i produkcja włókien kolagenowych oraz elastynowych, co wpływa na efekt odmłodzenia skóry. Przykładem takich ekstraktów mogą być: ekstrakt z tkanek łożyska (wpływa na gojenie się trudno gojących się ran np. owrzodzeń odleżynowych), ekstrakt z tkanek płodowych (pobudzają włókna kolagenowe i substancję zatrzymującą wodę w oskórku), cytokiny produkowane przez komórki hodowlane w warunkach in vitro(pobudzają komórki skóry powodując uruchomienie cytokin, co w konsekwencji wpływa na odnowienie, samonaprawę i odmłodzenie). Zastosowanie komórek macierzystych w kosmetologii reguluje ustawa, która zabrania wykorzystywania komórek pochodzenia ludzkiego, oraz zwierzęcego. Jednakże w preparatach pojawiają się komórki pozyskiwane z rosnącego jeleniego poroża (MIC-1, jest to odkrycie polskich naukowców) Naukowo potwierdzono, że stymulują inne komórki do podziału i wytwarzają białka co w konsekwencji wpływa na pobudzanie procesów naprawczych uszkodzonych tkanek. Preparaty te sprzedawane są w postaci kremów na twarz i wpływają na przyspieszenie odbudowy tkanek.

 

Poza etycznym aspektem, minusem takich preparatów może okazać się przyswajalność ich przez organizm ludzki (może go odrzucić). Alternatywą są dostępne na rynku preparaty, do których produkcji użyto komórek macierzystych roślinnych, wykazujące niższą skuteczność ale większą stabilność. Jednakże właściwości różnych komórek różnią się od siebie, czynniki wzrostu, które są przez nie produkowane mogą działań w zupełnie inny sposób na różne typy komórek.

 

DROŻDŻE

 

Do produkcji kosmetyków wykorzystywane są drożdże piwne, z tzw. dolnej fermentacji, z wstanie wysuszonym. Białka, glikogen, enzymy i związki siarki wpływają na metabolizm komórkowy. Mają wpływ na aktywność gruczołów łojowych, dzięki czemu ograniczają tworzenie zaskórników.

 

PRODUKTY MLECZNE

 

Proteiny, enzymy, wapń, magnez i inne składniki mineralne zawarte w mleku krowim, zapobiegają zrogowaceniu naskórka, nawilżeniu i natłuszczeniu skóry, a także zapobiegają zatykaniu gruczołów łojowych. Mleko dodaje się także do kąpieli, jednak może ono wywoływać alergię (tzw. skazę białkową). W wielu kosmetykach nawilżająco- wygładzających możemy znaleźć mleko kozie. Na skórę, która została podrażniona promieniowaniem słonecznym od lat stosuje się fermentowane produkty mleczne.

 

SUBSTANCJE ODZWIERZĘCE STOSOWANE W PRODUKCJI KOSMETYKÓW

 

Lanolina posiada cechy charakterystyczne, porównywane z sebum pokrywającym ludzką skórę. Pozyskuje się ją podczas oczyszczania surowej wełny owczej. Posiada charakterystyczny zapach i stosuje się ją głównie do wytwarzania kremów, odżywek, emulsji i mleczek. Ponadto można ją znaleźć także w mydłach i szminkach, gdyż doskonale się wchłania i powoduje zmiękczenie skóry, działając nawilżająco. Do produkcji kremów do rąk i stóp oraz mydeł, wykorzystuje się smalec wieprzowy, który bardzo łatwo się wchłania i stosowany jest do maści przeciwko podrażnieniom. W produkcji bazy dla tych maści wykorzystuje się najczęściej łój wołowy lub barani. Białkiem odpowiedzialnym za elastyczność i wytrzymałość skóry jest kolagen, pochodzi on z tkanek świńskich, kości lub ryb. Elastyna zaś, która wykazuje właściwości wiążące (wykorzystane w kremach nawilżających), wytwarzana jest z tkanek krowich lub ptasich. Do mniej popularnych substancji można zaliczyć ambrę, jest to wydzielina przewodu pokarmowego kaszalota. Zostaje ona wydalona przez niego w sposób naturalny, jest to wydzielina powstała w wyniku niestrawności. Utrwalenie jej w alkoholu nadaje jej przyjemnego zapachu, który wykorzystywany jest w produkcji perfum. Kolejną substancją zapachową jest piżmo, które pozyskiwane jest z gruczołów około odbytniczych zwierząt z rodziny piżmowcowatych, reprezentowanych przez piżmowca (Moschus moschiferus i Moschus chrysogaster). Piżmo stanowi istotny składnik kompozycji zapachowych, a także jest cenionym utrwalaczem perfum, ze względu na niską dostępność jest to produkt bardzo ceniony. Kolejnym utrwalaczem zapachów jest cybet, wydzielina gruczołowa wiwiery żyjącej w Afryce i Azji.

 

Wszystkie wyżej wymienione przykłady surowców są cenione i wykorzystywane nie tylko w kosmetologii, ale także medycynie. Biorąc pod uwagę przegląd literatury, jest to temat aktualny. Zmiany w prawie dotyczącym produkcji i bezpieczeństwa oraz prawie ochrony zwierząt sprawia, że naukowcy ciągle poszukują nowych rozwiązań. Ponadto dla wielu konsumentów ważny jest skład (z wyłączeniem produktów odzwierzęcych), a nie faktyczny efekt. Aczkolwiek, produkty te nie mogą zostać sklasyfikowane na „lepsze” lub „gorsze”, ponieważ nie ma takich badań, które jasno dokumentowałyby wady jednej i drugiej grupy.

Może zainteresuje Cię również:

Ule na celowniku obrońców praw zwierząt. Jak można

Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród

Miód ze Wspólnej

– Za nami kolejne miodobranie z naszych uli stojących na dzi

Pszczelarze chcą otrzymywać dopłaty za zapylanie

PZP zwrócił się do Ministra Środowiska z prośbą o rozważenie