kps

kps

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP chce zawiadomić prokuraturę ws. szkalowania marki polskiej żywności

Paweł Hetnał

Członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, najczęściej zarządzający średnimi i małymi zakładami mięsnymi, są zbulwersowani bezpodstawnym rozpowszechnianiem szkalujących informacji na temat zawyżonych ilości azotanów, azotynów i antybiotyków w mięsie i jego przetworach. W opinii tej organizacji konieczne będzie zgłoszenie sprawy do Prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa, jakim jest bezpodstawne szkalowanie polskiej żywności. To odpowiedź na zarzuty jakie stawia Marcin Bustowski. Szef Związku Zawodowego Rolników Rzeczpospolitej oczekuje przeprowadzenia niezależnych badań żywności sprzedawanej w sieciach handlowych. Przypomina też o krytycznym raporcie Najwyższej Izby Kontroli o nadzorze nad stosowaniem dodatków do żywności. 

 

- Informacje te szkodzą dobrej marce polskiego mięsa i wędlin, a zarazem całej polskiej żywności. Potwierdzeniem tej tezy były wnioski z konferencji ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego w dniu 22 sierpnia br. z udziałem Głównego Inspektora Sanitarnego Jarosława Pinkasa, Głównego Lekarza Weterynarii Bogdana Konopki i Głównego Inspektora Jakości i Artykułów Rolno Spożywczych Andrzeja Romaniuka. Minister zapewnił, że polska żywność spełnia najwyższe wymogi bezpieczeństwa i jakości, czego przykładem jest rosnący eksport i utrzymujące się na wysokim poziomie spożycie artykułów rolno-spożywczych – czytamy w oświadczeniu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

 

W opinii SRW RP niezbędne jest podjęcie działań wymienionych wyżej Inspekcji oraz jednostek naukowo-badawczych, tj.: Instytutu Biotechnologii Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowego Instytutu Weterynarii oraz Instytutu Żywności i Żywienia. - Oczekujemy od tych instytucji pisemnego stanowiska dotyczącego stawianych branży mięsnej zarzutów oraz ogłoszenie ich w mediach. Kolejnym krokiem powinno być zgłoszenie sprawy do Prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa, jakim jest bezpodstawne szkalowanie polskiej żywności – wskazuje Stowarzyszenie.

 

- Raport NIK też kłamie o substancjach E dodawanych do żywności? To że tylko 400 porcji mięsa przebadano na 152 tyś zakładów, co mówi Główny Lekarz Weterynarii, to też Bustowski i Tołwiński kłamią? To że normy są przekraczane. Na co wskazuje raport NIK (kliknij aby przeczytać - przyp. red.), to też kłamstwa? Dlaczego do raportu NIK się nie odnosicie? - pyta na swoim facebook'owym koncie Marcin Bustowski.

 

Marcin Bustowski przypomina, że niedawno wnioskował do sieci handlowych o przekazanie 30 tys. zł na przebadanie żywności znajdującej się w ich sklepach. - Mogliby to uczynić aby udowodnić, że nie mają nic do ukrycia, że są porządni i handlują towarem bezpiecznym dla zdrowia człowieka. Zaproponowaliśmy laboratorium wybrane przez nas, a nie przez sieci. Do dzisiaj zarządy największych sieci handlowych nie odniosły się do tego apelu. Co mają do ukrycia? Dlaczego nie chcą współpracować w zakresie informacji dla polskiego konsumenta? Laboratorium przebada żywność na obecność azotanów, azotynów, metal ciężkich, substancji niedozwolonych i antybiotyków. (…) Dzisiaj Stowarzyszenie Wędliniarzy zarzuca, że działamy na szkodę małych zakładów. To Stowarzyszenie w 2001 r. zakładał Krzysztof Tołwiński. Przejęliście to Stowarzyszenie i zamiast działać na rzecz polskiego kapitału, którego mało już jest, nie robicie nic – stwierdza przewodniczący ZZRR „Solidarni”.

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu