kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
18 czerwca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8198 EUR EUR - 4.5503 GBP GBP - 5.3015 DKK DKK - 0.6119
Archiwum


19.06.2021 SPRZEDAM 70 TUCZNIKÓW, śr. waga 125 kg, 58 % mięsności, łódzkie, sieradzki, 98-275, tel.: 724 119 112

18.06.2021 13:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,80 zł/kg, średnia: 6,94 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-204,50 (-0,97%), kukurydza SIE21-246,00 (-4,74%), rzepak SIE21-477,00 (-4,26%) [euro/t]

17.06.2021 SPRZEDAM 30 TON PSZENICY PASZ., podlaskie, siemiatycki, 17-312, transport firmowy, tel.: 604 487 950

17.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-235, tel.: 889 542 723

16.06.2021 SPRZEDAM 40 TON KUKURYDZY, kuj.-pom., świecki, 86-100, transport rolnika, tel.: 606 316 077

15.06.2021 SPRZEDAM 600 TON PSZENICY KONS., pomorskie, kwidzyński, 82-420, transport firmowy, tel.: 601 956 988

15.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., łódzkie, zgierski, 95-015, transport firmowy, tel.: 506 956 569

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

Europa nie taka święta. Inne kraje też mają wpadki z jakością żywności

Paweł Hetnał
svscr.cz

Ostatnio wiele pisze się i mówi o nieprawidłowościach w produkcji polskiej żywności. Od połowy stycznia trwa ogólnoeuropejska nagonka na polską wołowinę, a wczoraj Czesi zaalarmowali o salmonelli w udkach z kurczaka, które przyjechały do nich z Żywiecczyzny. Czy w innych państwach nie mają miejsca wpadki tego typu? Okazuje się, że w Europie podobnych przypadków odnotowuje każdego dnia przynajmniej kilkanaście. Wystarczy spojrzeć na raporty RASFF, gdzie codziennie mamy do czynienia z komunikatami dotyczących niebezpiecznej żywności na obszarze Unii Europejskiej. Np. tylko wczoraj zgłoszono obecność bakterii listerii w brytyjskim mięsie wołowym, groźne enterobakterie w niemieckim miksie mięs czy salmonellę w drobiu z tego samego kraju.

 

Ostatnie wydarzenia związane z nielegalnym ubojem bydła w Kalinowie, doniesienia o salmonelli w polskiej wołowinie i drobiu jakie napływają z Czech, mogą nam sugerować, że w Polsce standardy produkcji żywności dalece odbiegają od czeskich i przede wszystkim europejskich norm. Już wczorajsza informacja o nielegalnej rzeźni w Pradze, w której ujawniono ponad tonę mięsa z nieznanego źródła, pokazała, że inni też mają podobne, a może nawet większe problemy. Nasi południowi sąsiedzi zadbali aby wokół polskich wpadek zrobić odpowiedni szum i zrobili to skutecznie. W przypadku wołowiny mieli w tym wsparcie Słowacji czy Francji. W innych krajach europejskich najwyraźniej skutecznie dba się o to, by takie zdarzenia nie zyskały większego rozgłosu, bowiem występują one często, żeby nie napisać notorycznie.

 

Aby się o tym przekonać, wystarczy śledzić komunikaty w systemie RASFF, który jest elektronicznym narzędziem służącym do wymiany informacji pomiędzy organami urzędowej kontroli o żywności, paszy i materiałach do kontaktu z żywnością, potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ludzi, zwierząt lub środowiska i działaniach następczych prowadzonych w wyniku zidentyfikowania takich produktów. Tylko wczoraj w systemie zarejestrowano 19 przypadków zagrożenia na terenie Unii Europejskiej. I tak mamy salmonellę wykrytą przez Holendrów w niemieckim drobiu, enetrobakterie i bakterie pseudomonas spp w drobiowo-wołowym miksie z Niemiec, który pojechał do Hiszpanii i Włoch. Dzień wcześniej stwierdzono np. obecność pałeczek salmonelli we francuskim mleku, które było eksportowane do Belgii, Szwajcarii i Luksemburga. Niestety pojawił się też komunikat o salmonelli w partiach polskiego drobiu w Czechach i na Litwie. Ta sama bakteria pojawiła się również w Chorwacji, w polskim mięsie wołowym przeznaczonym na kebab.

 

Z powyższego wynika, iż w Polsce istnieją poważne nieprawidłowości w produkcji żywności, które należy ukrócić poprzez skuteczne działania stosownych służb, ale z pewnością nie jesteśmy wyjątkiem na tle innych europejskich państw.

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu