Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) przejęła przesyłkę 1200 kg kurczaka zawierającą mrożone udka z Polski. Badania czeskich służb miały wykazać obecność salmonelli (salmonella enteritidis).
Przesyłka została odkryta przez inspektorów weterynaryjnych w magazynie Petr Novotný - Gastroplus in Louny oddalonym o kilkadziesiąt kilometrów od Pragi. Obecnie trwają intensywne badania, mające na celu zlokalizowanie mięsa, bowiem 1 200 kg mięsa kurcząt było częścią przesyłki tego samego towaru o tym samym pochodzeniu, o łącznej wadze 4 800 kg. Czeskim służbom udało się dotąd zatrzymać w sumie 3940 kg.
Zgodnie z ustaleniami czeskich służb, część przesyłki została już rozdzielona między 18 lutego a 26 lutego 2019 r. Klienci to głównie placówki gastronomiczne. Wszystkie mięsa zostały przygotowane do obróbki cieplnej. Dystrybutor rozpoczął lokalizację rozproszonego kurczaka natychmiast po ogłoszeniu pozytywnego wyniku.