kps

skiba

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Czy produkcja ekologiczna może stać się istotnym segmentem rynku żywności w Polsce ?

Redakcja

Dlaczego coraz więcej osób wprowadza do swojej diety produkty pochodzące z gospodarstwa ekologicznego? Jest wiele odpowiedzi na to pytanie, do najważniejszych należy intensyfikacja rolnictwa oraz skażenie środowiska. Współczesne metody rolnictwa dążą do ciągłego wzrostu wydajności przy obniżaniu kosztów produkcji. Niestety wiąże się to często z zawartością dużej ilości azotanów, pestycydów, metali ciężkich i węglowodorów aromatycznych.

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) donosi, że w przeciętnie uprzemysłowionym otoczeniu, w żywności spożywanej przez przeciętnego człowieka znajduje się ok. 70-80% metali ciężkich (kadmu, rtęci, ołowiu), pestycydów oraz herbicydów. Przy stale zwiększającej się świadomości konsumenckiej i zwiększonej promocji zdrowego stylu życia, rośnie grupa konsumentów poszukujących żywności organicznej, mało przetworzonej, pochodzącej z certyfikowanych gospodarstw, które prowadzą produkcję ekologiczną.

 

W krajach Unii Europejskiej wyraźny wzrost zainteresowania produkcją ekologiczną, a co za tym idzie wzrost powierzchni gruntów rolnych, obserwujemy od 1993 r. (wyniósł on 0,7 mln ha). Najbardziej widoczny wzrost zaobserwowano do roku 2011, według danych uległ znacznemu zwiększeniu i wynosił 9,6 mln ha. Jednakże warto wspomnieć, że udział produkcji ekologicznej w ogólnej powierzchni w skali światowej jest wciąż niewielki (w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym). Niewątpliwe rosnąca świadomość konsumencka i konieczność ochrony środowiska sprzyja rozwojowi takiego rolnictwa.

 

W Polsce poważnym problemem jest brak kanałów dystrybucji dla żywności ekologicznej. Osoby zainteresowane sprzedażą tych produktów, najczęściej sami docierają do producentów. Producentami są najczęściej rolnicy i/lub hodowcy, którzy posiadają małe gospodarstwa i dysponują stosunkowo niewielką ilością towaru, którego nie opłaca się dystrybuować na dalsze odległości, ważna jest dbałość o relacje z „lokalnym” odbiorcą. Zasady dotyczące produkcji żywności ekologicznej są unormowane prawnie, podstawą jest Ustawa dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Ustawa ta określa zadania oraz właściwości organów administracji publicznej i jednostek organizacyjnych w rolnictwie ekologicznych w zakresie wykonywania przepisów Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku.

 

Żywność ekologiczna 

 

Produkty, które pochodzą z rolnictwa ekologicznego nazywane są także żywnością ekologiczną, biologiczną, organiczną lub biodynamiczną. Ekologiczne metody produkcji żywności optymalizują działania na rzecz ochrony środowiska i zdrowia konsumentów. Jest to system, który obciąża środowisko porównywalnie jak naturalne ekosystemy, jest niezależny od nakładów zewnętrznych (pod względem ekonomicznym), pozwala także na rozwój wsi i rolnictwa jako wartości społeczno-kulturowych. Wymagania dotyczące produkcji zwierzęcej dotyczą żywienia, utrzymania oraz rasy. Kluczowe jest stosowanie naturalnych pasz bez dodatków paszowych, w celu uzyskania określonej jakości produktów. Bardzo ważny jest także dobrostan zwierząt, nie można ograniczać korzystania z wybiegu, ważny jest dostęp do czystej, świeżej wody, konieczne jest regulowanie dostępu światła oraz systematycznie wymienianie ściółki.

 

W hodowli ekologicznej zabronione jest używanie chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Jako zamiennik można stosować ekstrakty roślinne i środki homeopatyczne, a także mikroelementy. Produkty pochodzenia zwierzęcego muszą być wyprodukowane naturalnie, dlatego nie można stosować chemioterapeutyków (grupa leków umożliwiająca leczenie zakażeń i chorób zakaźnych środkami chemicznymi) i stymulatorów wzrostu. Konwencjonalne leki są wyjątkowo stosowane w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia zwierzęcia, w takim przypadku okres karencji wzrasta dwukrotnie (niż w przypadku produkcji konwencjonalnej). Zgodnie z Ustawą z dnia 16 marca 2001 roku (o rolnictwie ekologicznym), żywność ekologiczna w swoim składzie zawiera co najmniej 95% składników wyprodukowanych niekonwencjonalnymi metodami lub zawiera co najmniej 70% tych składników, a pozostałe składniki pochodzenia roślinnego są dopuszczone do przetwórstwa prowadzonego metodami ekologicznymi.

 

Wykres 2

 

Badania dotyczące preferencji konsumenckiej wykazały, że największym zainteresowaniem (aż w 79%) cieszą się zboża i ekologiczne przetwory zbożowe (płatki, mąki, makarony, kasze, pieczywo), wybór warzyw i owoców deklarowało 55% ankietowanych, a ziół i herbat 36 % badanych. Zakup przetworów mlecznych i mleka zadeklarowało 14% ankietowanych, a 11% zadeklarowało zakup żywności pochodzenia zwierzęcego. Według opinii konsumenckiej gwarancją otrzymania wyrobu o odpowiedniej smakowitości jest ilość zawartego w mięsie tłuszczu. Ocena poziomu składników jednoznacznie określa korzystniejszą ilość zawartego tłuszczu w mięsie pochodzącym z gospodarstw ekologicznych, dane wykazują wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie wieprzowym. Według danych literaturowych mięso pochodzące z hodowli konwencjonalnej posiada niższą wartość odżywczą w porównaniu do produktów ekologicznych (Tab. 1).

 

Tabela 1

 

 

Hodowla biodynamiczna posiada pewne minusy (z punktu widzenia ekonomicznego) termin przydatności tych produktów jest znacznie krótszy niż w hodowli konwencjonalnej, ponadto zwierzęta te wykazują także mniejszą masę w odniesieniu do produkcji masowej. Według danych literaturowych masa ciała kurcząt (brojlerów) w chowie ekologicznych była około 60-70% mniejsza w porównaniu do masy ciała zwierząt w chowie konwencjonalnym.

 

Rynek produktów eko 

 

Obszar użytków ekologicznych w latach 2003-2010 zwiększył się 9-krotnie w Unii Europejskiej. 

Wykres 1

 

W Polsce w 2010 roku odsetek użytków ekologicznych stanowił 3,3% całej powierzchni zagospodarowanej rolniczo, obecnie jest nieco wyższy i wynosi około 4% i wzrósł o 0,3% porównując z rokiem ubiegłym. Obecnie w Polsce mamy 23 375 producentów ekologicznych (w tym 22 435 rolnych), najwięcej na terenach województwa: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i zachodniopomorskiego. Podkreślenia wymaga fakt, iż odsetek gospodarstw ekologicznych w krajach członkowskich jest znacznie wyższy niż w Polsce. Najwyższy odsetek odnotowano w Austrii (17,2 % ogólnej liczby gospodarstw), w Szwecji (14,3%) i Estonii (12,8%).

 

Dla konsumentów gwarancją, że dany produkt został wyprodukowany w gospodarstwie ekologicznym jest etykieta, która zawiera: nazwę produktu, numer atestu, adres producenta, symbol jednej z organizacji atestujących. Ogólnopolskie badania dotyczące nabywania żywności organicznej wykazały, że kupuje ją tylko 10% polskich konsumentów, przy czym 1% robi to często (minimum raz w tygodniu). Największe zainteresowanie danymi produktami wykazują osoby w przedziale wiekowym 20-44 lata. Ponad 93% osób, które decydują się na zakup żywności organicznej uważa, że zawiera ona mniej skażeń chemicznych, a 74% z nich sądzi że posiada ona wyższe walory prozdrowotne. Dla 63% ankietowanych istotny jest brak dodatku konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy, dla 37% istotna jest chęć ochrony środowiska. Za najczęstszą przeszkodę w konsumpcji tego rodzaju żywności podawane jest miejsce zamieszkania. Badani twierdzili, że w okolicy w której mieszkają nie ma tego rodzaju żywności lub jest zbyt mały wybór danych produktów. W Polsce asortyment produktów organicznych liczy 200-230 pozycji, dla porównania u naszych zachodnich sąsiadów klienci sklepów (również sieciowych) mogą liczyć na ponad 10-krotnie większą liczbę produktów. Kolejny powód, to zbyt wysoka cena, produkty rolnictwa ekologicznego są przeciętnie droższe od konwencjonalnych odpowiedników o 30-80%. Rosnący popyt na żywność ekologiczną jest trendem, który spowodowany może być między innymi zwiększającą się dbałością o zdrowie, formą sprzeciwu przeciwko globalizacji i zanikowi lokalnych tradycji (brak szacunku do regionalnego produktu).

 

Z badań wynika, że ok 30% konsumentów jest zainteresowanych żywnością ekologiczną. Świadomi konsumenci nabywający żywność organiczną posiadają wiedzę dotyczącą rygorystycznych warunków wytwarzania tego typu żywności, ale także są świadomi korzyści, jakie organizm ludzki z nich czerpie. Rozpoznają także oznakowanie ekologiczne i liczą się z ceną jaką muszą za nie zapłacić. Zdecydowana większość, niestety nie potrafi określić znaków „eko” oraz nie zdaje sobie sprawy z wartości żywieniowej. Przy lepszym zorganizowaniu rynku zbytu i szeroko zakrojonej akcji promocyjnej, podkreślającej ważne aspekty zdrowotne, środowiskowe oraz etyczno-społeczne, produkcja żywności ekologicznej może stać się bardzo ważnych segmentem produkcji w Polsce.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu