Chiny stawiają na zmniejszenie wykorzystania białka w paszach

Redakcja

Oczekuje się, że roczne zużycie śruty sojowej do produkcji paszy spadnie w Państwie Środka o około 11 milionów ton. W ubiegły piątek Stowarzyszenie Chińskich Producentów Pasz zaakceptowało nowe standardy dla trzody chlewnej i drobiu, takie jak wdrożenie koncepcji zielonego rozwoju w przemyśle paszowym dla zwierząt gospodarskich i akwakultury. Jednym z celów jest zmniejszenie zawartości białka w paszy.

 

Produkcja przemysłowa pasz w Chinach plasuje się na pierwszym miejscu na świecie, ale możliwy długotrwały niedobór zasobów żywnościowych, a zwłaszcza zależność od przywozu źródeł białka (prawie 80%), obecnie uniemożliwia rozwój chińskiego przemysłu paszowego. Z drugiej strony, niska wydajność paszy prowadzi również do dużej emisji substancji, które mogą powodować istotny wpływ na środowisko. Ostatnie badania pokazują, że można stosować diety niskobiałkowe w ramach racjonalnego dodawania syntetycznych aminokwasów i preparatów enzymatycznych.

 

Wdrożenie tych dwóch standardów skutecznie zmniejszy ilość składników białkowych, takich jak mączka sojowa. Zgodnie z szacunkami, średni poziom białka w paszach dla świń spadnie o 1,5%, a oczekuje się, że zmniejszy to zużycie białka do produkcji 1 kg wieprzowiny o 0,39-0,45 kg: spadek o 13%. Po całkowitym wdrożeniu nowego rozporządzenia w całej branży oczekuje się, że użycie śruty sojowej do produkcji paszy spadnie o około 11 milionów ton rocznie, co zmniejszy popyt na soję o około 14 milionów ton.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz