Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 września 2019, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3,9267 EUR EUR - 4,3425 GBP GBP - 4,9062 DKK DKK - 0,5815
Archiwum
19.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 171,75 (+ 0,15%), kukurydza LIS19 - 163,50 (- 0,30%), rzepak LIS19 - 387,00 (+ 0,58%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.09.2019 12:24 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,14 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++ +++ +++

Bakterie, pasożyty i wirusy zawarte w żywności, które mogą nam zaszkodzić

Redakcja

Zoonozy to grupa chorób zakaźnych i pasożytniczych zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka. Czynnikiem etiologicznym wywołującym zoonozy są bakterie, pasożyty oraz wirusy. Spośród 1415 znanych zarazków, aż 61,6 % stanowią zarazki przenoszone ze zwierząt na człowieka. Głównymi drogami rozprzestrzeniania się tych chorób jest bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem np. ze skórą chorego (wąglik), poprzez kontakt z wydalinami, a także przez bezpośredni kontakt człowiek - stawonóg (np. kleszcze – kleszczowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu, choroba z Lyme; komary - zimnica, leiszmanioza). Tematyka tego artykułu porusza temat zoonoz, których źródłem mogą być produkty pochodzenia zwierzęcego, a także surowe lub półsurowe mięso lub wędliny.

 

ZATRUCIA POKARMOWE

Z badań wynika, że około 70% ostrych biegunek jest wynikiem spożycia zanieczyszczonej żywności i wody. Ważne jest, aby przestrzegać zasad bezpieczeństwa żywności, tj.: czystości, separacji mięsa surowego od gotowanego, odpowiedniej obróbki termicznej, przechowywania produktów w odpowiedniej temperaturze, korzystania z czystych sprzętów (m.in. tacek do krojenia, najlepiej, aby były one wytworzone z tworzyw sztucznych) oraz czystej wody. Zatrucia wywołują m.in. drobnoustroje z rodzaju Salmonella, Campylobacter, Cryptosporidium parvum i Toxoplasma gondii.

 

 

SALMONELLA

Według badań przeprowadzonych w USA zakażenia pokarmowe wywołane przez Salmonella (głównie: S. Typhimurium, S.Enteritidis i S.Heidelberg) dotyczy 1,4 miliona osób, a aż 582 przypadków kończy się śmiercią. Za sporadyczne przypadki uznaje się zakażenia salmonellą poprzez tuszki drobiu, jednak najczęstszą przyczyną jest spożycie skażonych jaj, a także owoców i warzyw. Warto także zwrócić uwagę na rolę, jaką w „procesie zachorowania” odgrywa gleba. Rośliny użyźniane płynnym nawozem zwierzęcym, są źródłem salmonelli, które mogą przeżywać w nich miesiącami. (fot.1)

 

salmonella

Fot.1

 

CAMPYLOBACTER

Szczepy Campylobacter jejuni (fot.2) są termofilne (organizm, który do życia wymaga stosunkowo wysokich temperatur) ich rezerwuar stanowi przewód pokarmowy zwierząt hodowlanych (m. in. świń, owiec, bydła) oraz zwierząt dzikich, a także środowisko (w którym szczep może przeżyć od kilku do kilkunastu dni). Do zanieczyszczenia tusz dochodzi najczęściej podczas uboju, rozbiórki, a także podczas transportu oraz przechowywania (mowa o niewłaściwych warunkach sanitarnych). Niska temperatura jest zagrożeniem dla Campylobacter, w +4°C przeżywa do kilku tygodniu, w tuszkach drobiu jego przeżywalność wynosi kilka miesięcy. Kolejnym źródłem zanieczyszczenia jest kał wielu gatunków zwierząt towarzyszących i hodowlanych, z którym mogą być wydalane oocysty.

 

campylobacter

Fot.2

 

CRYPTOSPORIDIUM PARVUM

Do zarażenia dochodzi najczęściej drogą pokarmową, źródłem zakażenia może być zarażone zwierzę, ale i człowiek, a także woda pitna. W Ameryce Północnej, 90 % zakażeń jest następstwem spożycia wody z patogenem lub bezpośrednich kontaktów ludzi chorych, ze zdrowymi. Jedynie 10 % przypadków to zakażenia za pośrednictwem pokarmów zanieczyszczonych oocytami. Szacuje się, że rocznie na świecie pojawia się pół miliarda zakażeń kampylobakteriozą (choroba wywołana przez pierwotniaka). Badania wykazały, że jest to jeden z prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnionych czynników etiologicznych biegunek na całym świecie. Częstość zarażeń jest wyższa w krajach rozwijających się niż stojących na wyższym poziomie sanitarnym (sanitarn-higiecznicznym).

 

TOXOPLASMA GONDII

Jednym z najczęściej występujących zakażeń pasożytniczych jest toksoplazmoza, wywoływana przez Toxoplasma gondii (fot.3). Jest ona szczególnie niebezpieczna dla osób chorujących na AIDS- ze względu na obniżoną odporność.

Kobiety w ciąży, także muszą zachować szczególną ostrożność, pasożyt ten (jego zoity) pokonują barierę krew-łożysko i mogą trwale uszkodzić płód. Główną z przyczyn zachorowania na toksoplazmozę jest zjedzenie zarażonego mięsa. Ludzie błędnie sądzą, że rezerwuarem choroby jest tylko mięso surowe. Zagrożeniem jest również surowiec, który został poddany zbyt krótkiej obróbce termicznej. Mięso gotowane w temperaturze 58°C, zabija cysty w ciągu 10 minut, głębokie mrożenie (od -12ºC do -20ºC) - po 3 dniach.

 

Toxoplasma gondii

Fot.3

 

TASIEMCE

Książkowym przykładem pasożyta jest tasiemiec, dla ludzi najgroźniejszy jest nieuzbrojony, uzbrojony i bruzdogłowiec szeroki. Do zarażenia pasożytem nieuzbrojonym dochodzi przez zjedzenie surowej wołowiny z wągrami (5 mm, widoczne gołym okiem), pasożytuje on wyłącznie w jelicie ludzkim. Uzbrojona postać tasiemca (fot.4), może traktować człowieka jako żywiciela pośredniego (jest to organizm, w którym przebywają i namnażają się bezpłciowo larwy pasożyta i najczęściej jest nim świnia), w takim przypadku larwy osadzają się w różnych miejscach.

 

Tasiemiec uzbrojony

Fot.4

 

 

Zarazić się można spożywając surową (lub poddaną niewystarczającej obróbce termicznej) wieprzowinę. Larwy bruzdogłowca (fot. 5) znajdują się w rybach, objawami, na które należy zwrócić uwagę są: znaczna utrata wagi, biegunki oraz anemia (charakterystyczna dla bruzdogłowca- niszczy witaminę B12, niezbędną do produkcji hemoglobiny).

 

Bruzdogowiec szeroki

Fot.5

 

WŁOSIEŃ

Na wyżej opisane „inwazje” pasożytów istnieją skuteczne środki przeciwpasożytnicze, które skutecznie z nimi walczą. Niestety, istnieje pasożyt wyjątkowo niebezpieczny dla człowieka –włosień. Może znajdować się w dziczyźnie, dla tego pasożyta człowiek jest żywicielem ostatecznym, a następnie pośrednim. Larwy samicy, trafiają wraz z mięsem do przewodu pokarmowego, tam przekształca się w postać dorosłą, która rodzi kolejne larwy. One zaś przedostają się do naczyń chłonnych w kosmkach jelitowych (co skutkuje przedostaniem się larw do dużego krwiobiegu). Najczęściej „osiedlają się” w przeponie, mięśniach międzyżebrowych, ale także w mięśniach języka, gałki ocznej oraz żuchwowych. W momencie odczuwania silnych dolegliwości (bólów mięśni, objawów alergicznych takich jak opuchlizna powiek) na leczenie jest za późno, dorosłe włośnie można zabić- larw znajdujących się w mięśniach już niestety nie.

 

JAK UNIKNĄĆ KONTAKTU Z PASOŻYTAMI

Przytoczone przykłady pasożytów pochodzących z mięsa i produktów zwierzęcych, wywołują charakterystyczne objawy, są nimi najczęściej dolegliwości związane z układem pokarmowym (biegunki, bóle brzucha). Ważne, aby zastosować się do pewnych zasad, które uchronią nas przed zakażeniem. Potrawy mięsne muszą być poddawane obróbce cieplnej: gotowaniu, duszeniu lub smażeniu. Należy pamiętać, o używaniu osobnych desek do warzyw i mięs, a także o odpowiednio dokładnym ich umyciu. Osoby, które spożywają surowe dania, np. sushi lub tatar, muszą zwracać szczególną uwagę na dostawcę danego surowca – musi być to pewne źródło.

Jeśli tylko zachowamy odpowiednią higienę, pasożyty nie są da nas groźne. Należy unikać mięs z nieznanych źródeł i nielegalnych hodowli, musimy mieć pewność, że zwierzęta zostały przebadane.

Może zainteresuje Cię również:

Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda

Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot

Choroba zawodowa rolnika - jak załatwić orzeczeni

Tylko sam rolnik wie, jak ciężka jest jego praca. Postronne

Groźne pasożyty w makrelach z Norwegii

Nicienie Anisakis zagrażające zdrowiu człowieka wykryto w ch