zm skiba

kojs

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Sto milionów na Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

Redakcja

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Inwestycja zostanie sfinansowana w części ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

 

Wicepremier Jarosław Gowin, minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego profesor Wiesław Bielawski podpisali wczoraj umowę umożliwiającą budowę Centrum. - Nie jesteśmy w stanie konkurować produkcją surowców z Brazylią, Argentyną, czy Ameryką Północną, a na naszym kontynencie np. z Ukrainą czy Rosją. Naszą szansą i specjalizacją, mocno podkreśloną w „Planie dla wsi”, który ogłosił premier Mateusz Morawiecki, może być żywność wysokiej jakości – stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski.

 

- To żywność, która nie jest anonimowa, która kojarzy się ludziom ze zdrowiem, kulturą, może z tradycją wytwarzania bądź regionami. Ten kierunek będziemy bardzo mocno wspierać. Jestem przekonany, że właśnie w tym może być ta nasza specjalizacja – podkreślił minister. Szef resortu rolnictwa dodał, że powinno rozwijać się także rolnictwo ekologiczne. Zwrócił ponadto uwagę na konieczność ścisłej współpracy rolników, przetwórców i naukowców. – Nie ma rolnictwa bez przetwórstwa, to wszystko bardzo ściśle się ze sobą łączy – zaakcentował minister Jan Krzysztof Ardanowski. - Wielką siłą polskiego rolnictwa, polskich produktów jest ich tradycyjny charakter, ale wiemy też, że w obszarze przemysłu rolnego trwa ogromny wyścig, wyścig technologiczny – podkreślił wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin.

 

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. To nowoczesny budynek dydaktyczno-laboratoryjny przeznaczony do prowadzenia działalności naukowej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz powiązanych z nimi działaniami wdrożeniowymi i edukacyjnymi. W przyszłości wyposażony będzie w unikatową aparaturę laboratoryjną umożliwiającą prowadzenie badań na poziomie światowym. - Centrum, które powstanie na pewno będzie centrum na miarę nie tylko Polski, ale i świata – podkreślił rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego profesor Wiesław Bielawski.

 

Wartość inwestycji to ponad 100 milionów złotych. Zaplanowane zostało wybudowanie nowego wielofunkcyjnego budynku dydaktycznego o powierzchni ok. 7,5 tys. m kw., w którym zlokalizowanych będzie między innymi 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu