Przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB oraz ministerstwa omawiali kluczowe zagadnienia branżowe.
W grudniu 2016 r. podpisane zostało porozumienie „Polska wołowina 2022", podejmujące temat opracowania i wdrożenia strategii rozwoju sektora wołowiny na lata 2017–2022. Celem porozumienia jest wspólne działanie dla trwałego i zrównoważonego rozwoju sektora wołowiny.
Trwające blisko rok prace nad tą strategią obejmowały szeroko zakrojone konsultacje z hodowcami i producentami bydła mięsnego, rzeźniami, zakładami przetwórczymi oraz naukowcami. W pracach nad dokumentem uczestniczyło aktywnie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ramach organizowanych spotkań konsultacyjnych analizowane były wszystkie zgłaszane uwagi. W strategii zdefiniowano czynniki wzrostu opłacalności sektora, tj. podniesienie ceny, obniżkę kosztów, zwiększenie wartości dodanej oraz promocję polskiej wołowiny.
Opracowana strategia przewiduje wspólne działanie całego sektora wołowiny mające na celu:
• Trwały i zrównoważony rozwój sektora wołowiny, obejmujący działania zgodne z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu oraz środowiska naturalnego.
• Wzrost rentowności łańcucha dostaw wołowiny kulinarnej i sprawiedliwy podział zysków w łańcuchu produkcyjnym, obejmujący m. in. utrzymanie systemu płatności bezpośrednich do bydła wraz z ich modyfikacją mającą na celu wsparcie krów mamek, wzrost kompetencji rolników oraz inne działania wspierające zwiększenie korzyści rynkowych dla producentów i przetwórców.
• Innowacyjny i inteligentny rozwój branży, obejmujący wykorzystanie badań naukowych i innowacji do tworzenia powiązań między wiedzą a działalnością rolniczą.
• Integrację łańcucha wartości w duchu przejrzystości i dzielenia wspólnych wartości oraz celów.
Radę Sektora Wołowiny tworzy sześć organizacji branżowych:
• Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego,
• Polskie Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego,
• Federacja Związków Pracodawców– Dzierżawców i Właścicieli Rolnych,
• Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego,
• Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej,
• Związek Polskie Mięso.
– Troską resortu jest opłacalność produkcji i stabilizacji sytuacji na rynkach rolnych – podreślił podczas spotkania minister Krzysztof Jurgiel.
Źródło: MRiRW