Unijni kontrolerzy zbadają system kontroli żywności ekologicznej

Cezary Wójcicki
kontrole zywnosci ekologicznej

Europejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza obecnie poprawność kontroli żywności ekologicznej w UE.

Kontrolerzy badają system kontroli obejmujący produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i przywóz produktów ekologicznych, aby ocenić, czy konsumenci mogą obecnie w większym stopniu polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są, niż w 2012 r., kiedy Trybunał przeprowadził ostatnią kontrolę w tym sektorze. Kontrolerzy opublikowali też dokument informacyjny na temat systemu kontroli żywności ekologicznej w UE, będący źródłem informacji dla osób zainteresowanych tym zagadnieniem.

Produkcja ekologiczna to sposób produkcji żywności i innych produktów z poszanowaniem naturalnych cykli życia. Ekologiczny charakter produktów weryfikuje się poprzez system certyfikacji ustanowionego w prawodawstwie unijnym i nadzorowanego przez Komisję Europejską. Za wdrażanie systemu odpowiadają państwa członkowskie, a inspekcje są prowadzone zarówno przez organy publiczne, jak i prywatne.

Rynek sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w UE zwiększył się w latach 2010–2015 o 54%. Łączny obszar upraw ekologicznych w UE w tym samym okresie powiększył się o 21%. Przywóz produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012–2015 o 32%. Produkty ekologiczne są wprawdzie droższe od produktów wytwarzanych konwencjonalnie, lecz rynek z trudem nadąża za popytem – wyższa cena, jaką konsumenci są gotowi zapłacić, może więc zachęcać do stosowania nieuczciwych praktyk w sprzedaży produktów ekologicznych.

– Wyzwaniem, przed którym stoi sektor ekologiczny, jest zapewnienie stałego wzrostu podaży i popytu przy jednoczesnym utrzymaniu zaufania konsumentów – stwierdził Nikolaos Milionis, członek Europejskiego Trybunału Obrachunkowego odpowiedzialny za kontrolę.

W ramach wspólnej polityki rolnej certyfikowani rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne otrzymują płatności z tytułu zazieleniania. Ekologiczni rolnicy uzyskują ponadto wsparcie z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich zarówno w związku z przejściem na stosowanie praktyk rolnictwa ekologicznego, jak i na ich utrzymanie. Łączny wkład Funduszu w płatności na rzecz rolnictwa ekologicznego w latach 2014–2020 wynosi 6,5 mld euro.

Sprawozdanie z kontroli ma zostać opublikowane na początku 2019 r. Wejdzie w skład cyklu sprawozdań Trybunału dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności, w tym marnotrawienia żywności (sprawozdanie opublikowano w styczniu 2017 r.), dobrostanu zwierząt (w toku) i bezpieczeństwa żywności (w toku).

Źródło: KRIR

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz