kojs

kps

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Chiny stawiają na zmniejszenie wykorzystania białka w paszach

Redakcja

Oczekuje się, że roczne zużycie śruty sojowej do produkcji paszy spadnie w Państwie Środka o około 11 milionów ton. W ubiegły piątek Stowarzyszenie Chińskich Producentów Pasz zaakceptowało nowe standardy dla trzody chlewnej i drobiu, takie jak wdrożenie koncepcji zielonego rozwoju w przemyśle paszowym dla zwierząt gospodarskich i akwakultury. Jednym z celów jest zmniejszenie zawartości białka w paszy.

 

Produkcja przemysłowa pasz w Chinach plasuje się na pierwszym miejscu na świecie, ale możliwy długotrwały niedobór zasobów żywnościowych, a zwłaszcza zależność od przywozu źródeł białka (prawie 80%), obecnie uniemożliwia rozwój chińskiego przemysłu paszowego. Z drugiej strony, niska wydajność paszy prowadzi również do dużej emisji substancji, które mogą powodować istotny wpływ na środowisko. Ostatnie badania pokazują, że można stosować diety niskobiałkowe w ramach racjonalnego dodawania syntetycznych aminokwasów i preparatów enzymatycznych.

 

Wdrożenie tych dwóch standardów skutecznie zmniejszy ilość składników białkowych, takich jak mączka sojowa. Zgodnie z szacunkami, średni poziom białka w paszach dla świń spadnie o 1,5%, a oczekuje się, że zmniejszy to zużycie białka do produkcji 1 kg wieprzowiny o 0,39-0,45 kg: spadek o 13%. Po całkowitym wdrożeniu nowego rozporządzenia w całej branży oczekuje się, że użycie śruty sojowej do produkcji paszy spadnie o około 11 milionów ton rocznie, co zmniejszy popyt na soję o około 14 milionów ton.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu