Wydawało się, że ceny warchlaków będą się utrzymywały w najbliższym czasie na poziomie ustalonym w ubiegły czwartek. Nic bardziej mylnego, Duńczycy tną ceny piąty tydzień z rzędu.
Drugi tydzień z rzędu w Danii ceny świń rzeźnych się nie zmieniły. Wszyscy oczekują, jak wyglądać będą w związku z tym ceny warchlaków. Warto przypomnieć, że w ubiegłym tygodniu stawka prosiąt we wszystkich statusach spadła, mimo stabilizacji cen tuczników.
W Chicago najbliższe serie kukurydzy i pszenicy zamknęły środową sesję na 0,5%-0,9% minusie i to mimo kolejnej przeceny dolara amerykańskiego i nowych zamówień eksportowych.
Polska ma wieloletnie tradycje w uprawie tytoniu i należy do grupy pięciu największych producentów tytoniu w Unii Europejskiej, którzy dostarczają 85% produkcji całej Unii Europejskiej.
Jak informowaliśmy w poniedziałek, prawdopodobnie za sprawą eksportu, zakłady mogą sobie pozwolić na podnoszenie cen mięsa drobiowego, a więc są też bardziej skłonne zapłacić nieco więcej za dostarczany żywiec. Podwyżki cen brojlerów są póki co symboliczne, tuszka umacnia się zdecydowanie szybciej.
Według prognoz Komisji Europejskiej w 2017 r. produkcja wołowiny będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie i wyniesie 7,89 tys. t. W ciągu ostatnich trzech lat produkcja wołowiny była napędzana głównie przez restrukturyzację sektora mleczarskiego.
Po tym, jak gigant na rynku ubojowym - Tönnies brutalnie zaniża ceny macior, ISN zgaduje, że zamierza je zbyć na innym rynku albo po prostu wstrzymać ich sprzedaż.
Światowe zużycie zbóż na cele paszowe w sezonie 2017/18 ma zwiększyć się o niespełna 0,3%, czyli wolniej niż przeciętnie w poprzednich pięciu sezonach.
Kontrakty giełdowe na pszenicę i kukurydzę kontynuują we wtorek przeceny. Na wartości traci też unijny rzepak. Blisko 0,5% umocnienie euro, w stosunku do dolara, wywiera dodatkową presję na kontrakty notowane w Paryżu.
Bydło umacnia swoją wartość od wielu tygodni. Zakłady mięsne, które w ubiegłym tygodniu oferowały najniższe stawki, wczoraj podnosiły je nawet o 50-60 groszy/kg. Dla hodowców bydła jest to dobry czas na odstawę, niestety w wielu gospodarstwach zwierzęta nadal nie są gotowe do sprzedaży, ponieważ są zbyt młode.
Hiszpania dawno wyprzedziła Niemcy (28,67 mln świń hiszpańskich do 27,1 mln w Niemczech) w wielkości produkcji trzody chlewnej. Sami Hiszpanie na swoim rynku zostawiają jednak tylko szynkę, pozostałe elementy nie cieszą się tak dużą popularnością i najczęściej są kierowane na eksport.
Warchlaki są coraz tańsze. Wpływ na to ma przede wszystkim cena tucznika, która przez miesiąc spadła w Niemczech o 20 centów. W Danii importerzy płacą obecnie za prosięta o 55-75 koron/szt (32-43 zł/szt) mniej niż jeszcze miesiąc temu.
Tydzień rozpoczął się od stabilizacji. Ceny średnie wprawdzie wzrosły, ale ubojnie wprowadzały jedynie delikatne poprawki. Nie było mowy o dużych zmianach.
Miniony tydzień upłynął pod znakiem malejącej zmienności na giełdowym rynku zbóż i oleistych. Postępy w zbiorach kukurydzy i soi, ale też w zasiewach pszenicy są niewielkie w USA. Z drugiej jednak strony rosną oczekiwania wydajności i zbiorów, a deszczowa pogoda poprawia warunki rozwoju dla ozimin.
W 2016 r. Niemiecki przemysł mięsny osiągnął obrót w wysokości 18,8 mld euro. Głównymi tematami dyskusyjnymi u naszych zachodnich sąsiadów w ub. roku był: dobrostan zwierząt, rozkwit eksportu wieprzowiny do Azji, wzrost cen.
Najnowsza prognoza Komisji Europejskiej pokazuje, że produkcja pszenicy miękkiej w UE znacznie wzrosła w tym roku (+5% r/r) i przekroczy poziom 140 milionów ton. Jest to konsekwencją wzrostu średniej wydajności, głównie w północno-zachodniej części Europy (Belgia, Francja i Wielka Brytania) i Estonii.
Nieoficjalnie mówi się, że ceny skupu kurczaka spadły już do poziomu 3,20 zł/kg, ale żadna z firm dziś takiej stawki nie podawała w oficjalnych rozmowach.