kps

kps

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Rolnicy chcą kontroli dostaw zboża technicznego z Ukrainy. Czy zamienia się w ziarno konsumpcyjne?

Redakcja
zboże techniczne, Ukraina

Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej zwraca uwagę na przewóz tzw. zboża technicznego z Ukrainy, który budzi niepokój rolników ze wschodniej części kraju. Zdaniem samorządu rolniczego, przepływ zboża technicznego przez terytorium Polski nie jest kontrolowany przez żadne służby oraz inspekcje – zarówno handlowe jak i weterynaryjne.

 

W opinii zarządu Lubelskiej Izby Rolniczej przepływ zboża technicznego musi być ściśle kontrolowany na terytorium Polski. Rolnicy, którzy zgłaszają problem, obawiają się, że tzw. zboże techniczne napływające do Polski zmieni się w zboże konsumpcyjne, co może być bezpośrednią przyczyną wielu problemów związanych z końcową jakością produktów przetwórstwa rolnego.

 

- Biorąc powyższe pod uwagę, zarząd LIR wnioskuje o wprowadzenie ścisłej kontroli przepływu zboża technicznego z Ukrainy oraz informację czy na terytorium Polski pojawiły się jakiekolwiek przypadki związane z wykorzystaniem zboża technicznego niezgodnie z jego przeznaczeniem – czytamy w wystąpieniu sygnowanym podpisem Gustawa Jędrejka, prezesa LIR.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu