W pierwszych 44 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 02.05.2021) kraje UE zaimportowały 16,7 mln ton zbóż w porównaniu do 21,8 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o 23% - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 12,3 mln ton (-30% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 4,1 mln ton (+19% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest nieco mniejszy od poprzedniego sezonu, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 44% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
- Ukraina: 5,27 mln ton (43%);
- Brazylia: 4,43 mln ton (36%);
- Serbia: 1,45 mln ton (12%);
- Kanada: 0,46 mln ton (4%);
- Rosja: 0,30 mln ton (2%).
Źródła importowanej pszenicy:
- Pszenica durum (2,30 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (71%) i z USA (16%).
- Pszenica miękka (1,73 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (35%), Kanady (26%), Rosji (15%), USA (11%) i Serbii (8%).
Źródło: Andrzej Bąk, eWGT