Pszenica pochodząca z Polski stanowi tylko 5,8% unijnego eksportu pszenicy miękkiej. Mimo to tempo eksportu polskiej pszenicy (poza UE) jest o blisko 30% wyższe niż sezon wcześniej (w całej UE wzrost sięga 73%).
W analizowanym tygodniu udział polskiej pszenicy w całym eksporcie był zerowy (podobnie jak przez 4 wcześniejsze tygodnie). Od początku tego sezonu wyeksportowaliśmy poza UE 1,018 mln ton pszenicy, co daje nam jednak dopiero 7. miejsce w rankingu eksporterów tego zboża. W sezonie 2018/19 (po 32 tygodniach) polski eksport tego zboża sięgnął 734,38 tys. ton.
W tygodniu kończącym się 9-lutego kraje Unii Europejskiej wyeksportowały (poza UE) 208,3 tys. ton pszenicy miękkiej, czyli minimalnie mniej niż w analogicznym tygodniu przed rokiem. Wynik ten zostanie najpewniej skorygowany w górę wzorem tygodni poprzedzających. Od początku lipca (początek sezonu 2019/20) wywieziono poza UE 17,54 mln ton pszenicy miękkiej. Jest to rezultat aż o 73% lepszy niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19.
Eksport wszystkich gatunków pszenicy oraz mąki sięgnął już 18,5 mln ton i jest o 69% wyższy niż rok temu.
W unijnym eksporcie pszenicy (miękkiej) dominują dwa kraje, są to Francja (37% udziału) i Rumunia (18%). W rankingu eksporterów wyprzedzają nas także: Niemcy (9%), Bułgaria (8%), Litwa (7%) oraz Łotwa (7%).
Od początku sezonu członkowie UE zaimportowali 16,75 mln ton zbóż, w tym 13,40 mln ton kukurydzy. Jest to o 13% (zboża razem) mniej niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19. Tempo importu kukurydzy jest tylko minimalnie gorsze od rekordu z poprzedniego sezonu.
Źródło: Komisja Europejska/Andrzej Bąk - WGT S.A.