Zerowy eksport polskiej pszenicy

Redakcja

W tygodniu (15-21.04.2019) Polska wyeksportowała poza UE 4.491 ton kukurydzy, 36 ton mąki pszennej (w ekwiwalencie ziarna) i 81 ton słodu. W tym samym tygodniu sprowadziliśmy spoza UE 7.745 ton kukurydzy. W analizowanym tygodniu polski udział w eksporcie pszenicy miękkiej poza UE spadł do 0% (1% tydzień wcześniej).

 

Od początku sezonu 2018/19 wyeksportowaliśmy poza UE 1,1 mln ton pszenicy, co daje nam dopiero 5. miejsce w rankingu eksporterów tego zboża. Pszenica pochodząca z Polski stanowi 6,7% unijnego eksportu, a w ostatnim czasie wyprzedziła nas Litwa (7,6%). Więcej od nas eksportują też Niemcy (11,1%) i Rumunia (18,2%), podczas gdy za prawie połowę unijnego eksportu odpowiada Francja (47,8%).

 

Od początku sezonu 2018/19 (od 1 lipca 2018 do 21 kwietnia 2019) nasz kraj wyeksportował poza Unię Europejską: 1,16 mln ton wszystkich zbóż, w tym 1,10 mln ton pszenicy. Oznacza to silny wzrost (+52% pszenica i +45% zboża razem) w porównaniu do analogicznego okresu w sezonie 2017/18. Rok temu (po 43 tygodniach sezonu 2017/18) notowaliśmy wynik eksportowy - odpowiednio: 0,80 mln ton wszystkich zbóż, w tym 0,72 mln ton pszenicy.

 

W analizowanym tygodniu (15-21.04.2019) sprowadziliśmy 6.329 ton kukurydzy, 174 tony pszenicy i 153 tony sorgo. Od początku sezonu import wszystkich zbóż wynosi 292,89 tys. ton, w tym 222,41 tys. ton kukurydzy. Odpowiada to za tylko 1,2% unijnego importu ziarna zbóż i 1,1% w przypadku kukurydzy. Dla porównania, w ciągu 43 tygodni sezonu 2017/18 sprowadzono do Polski (spoza UE): 221,87 tys. ton zbóż, w tym 148,95 tys. ton kukurydzy. Oznacza to, że w tym sezonie import wszystkich zbóż wzrósł o 32%, a samej kukurydzy o 49%.

 

W 2018 roku zboża w Polsce uprawiano na 7,850 mln ha, a zbiory wyniosły 26,71 mln ton. Stanowi to (w skali UE): 14% areału i tylko 9% produkcji zbożowej.

 

Plonowanie zbóż w naszym kraju było o ok. 40% mniejsze od średniej unijnej. Średnia wydajność wszystkich zbóż wyniosła w naszym kraju tylko 3,40 t/ha, w porównaniu do 5,28 t/ha w całej UE. Pszenica plonowała w Polsce na poziomie 4,08 t/ha, a średnio w UE było to 6,62 t/ha.

 

Źródło: Andrzej Bąk - WGT S.A.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz