KE - konsultacje ws. planu proteinowego dla Europy

Agnieszka Wojtyra
fot.pixabay.com

Komisja Europejska prosi ekspertów i interesariuszy o ich opinie na temat aktualnej sytuacji w sektorze białek roślinnych UE. Opiniowanie jest pierwszym etapem możliwego opracowania ogólnounijnego planu dotyczącego białka.



Białka roślinne są niezbędnym składnikiem paszy dla zwierząt (jako źródło aminokwasów dla zwierząt hodowlanych), a także szeroko spożywane przez ludzi. Jednak europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie wystarcza na pokrycie popytu, częściowo z powodu warunków agroklimatycznych w Europie, które nie sprzyjają powszechnej uprawie roślin bogatych w białko, takich jak soja.

 

Soja może wejść na rynek UE bez taryfy, co również zmniejsza opłacalność lokalnej produkcji. Znaczna część upraw soi uprawianych poza UE jest genetycznie zmodyfikowana, ale przy europejskim popycie na żywność niezmodyfikowaną genetycznie i paszę pozostającą na wysokim poziomie, istnieje rosnąca potrzeba stymulowania lokalnej produkcji.

Mając to na uwadze i mając na uwadze ewentualną przyszłą strategię rozwoju upraw roślin wysokobiałkowych w Europie, Komisja pragnie ustalić aktualny stan unijnych upraw roślin wysokobiałkowych. Chętnie oceni także skuteczność instrumentów polityki, takich jak dobrowolne wsparcie powiązane z produkcją (łączenie bezpośredniego wsparcia rolników z produkcją roślin wysokobiałkowych w celu stymulowania sektora). Pytania będą również zadawane w kwestiach związanych z badaniami i informacjami rynkowymi. Celem jest przedstawienie do końca 2018 r. szczegółowego sprawozdania na temat sytuacji i możliwych przyszłych działań.

Po konsultacjach z zainteresowanymi stronami prawdopodobnie następować będą bezpośrednie konsultacje z państwami członkowskimi UE oraz z zainteresowanymi stronami z branży, takimi jak związki zawodowe rolników lub stowarzyszenia producentów.

 

Oczekuje się również, że zorganizowane zostaną serie warsztatów tematycznych w celu dalszej debaty nad działaniami niezbędnymi do wsparcia produkcji białek roślinnych w UE, z uwzględnieniem takich zagadnień, jak badania i innowacje, korzyści dla środowiska lub kwestie związane z łańcuchem dostaw.

Eksperci branżowi i strony zainteresowane mogą wziąć udział w ankiecie. Kwestionariusz w języku angielskim znajduje się na stronie internetowej KE. Oto link: A Protein Plan for Europe

 

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz