kojs

kps

CenyRolnicze
15 kwietnia 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0209 EUR EUR - 4.2851 GBP GBP - 5.0192 DKK DKK - 0.5744
Archiwum


15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 195,50 (+ 0,51%), rzepak MAJ24: 460,00 (+0,22%)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Warzywa i owoce

Cicha wojna z polską żywnością

Czy znacie hasło „Zdrowe, bo polskie"?. Okazuje się, że znamy je nie tylko my, ale również osoby i grupy szerzące prorosyjską dezinformację. Jak wynika z raportu opublikowanego przez firmę IBIMS, w ciągu całego 2021 roku polska żywność była w orbicie zainteresowań prorosyjskiej dezinformacji.

Czytaj więcej...

Polska jest europejską potęgą w warzywnictwie. To może się wkrótce zmienić

- Sytuacja na rynkach rolnych staje się coraz trudniejsza. Dotyka ona praktycznie wszystkich segmentów rynkowych oraz producentów. Do tej pory producenci warzyw radzili sobie ze wzrostem cen środków produkcji, energii czy też paliwa. Aktualnie jednak mamy do czynienia ze skokowym wzrostem kosztów produkcji w gospodarstwie, który w zależności od kierunku produkcji sięga od 30 do 50%. Natomiast w warzywach ciepłolubnych może to być aż 80%! – alarmuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

Czytaj więcej...

Jemy owoce i warzywa, ale nie zwracamy uwagi na sposób ich uprawy?

Wśród kryteriów zakupu owoców i warzyw wskazywanych przez Europejczyków wyróżniają się jakość (28%), cena (20%), sezonowość (17%) i pochodzenie (13%). To tylko niektóre wnioski z corocznego badania przeprowadzonego w latach 2019-2021 w pięciu europejskich krajach, na łącznej próbie 15050 osób, w ramach programu CuTE: Kultywowanie smaku Europy.
Czytaj więcej...

Ogromne koszty energii i nawozów. Produkcja warzyw i owoców traci sens

- Rosnące ceny energii, nawozów oraz transportu stawiają rolników przed bardzo trudnymi wyborami. Ta sytuacja doprowadziła nawet nie do ograniczenia opłacalności produkcji, ale do podważenia jej sensowności – mówi Michał Lachowicz - wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz prezes organizacji producentów La-Sad.

Czytaj więcej...

Szczepionka mRNA w sałacie. Czy ta „zabawa” jest bezpieczna?

Naukowcy z University of California-Riverside pracują nad sposobem na hodowanie jadalnych roślin, które zawierają tę samą substancję co szczepionki mRNA. Zespół badaczy twierdzi, że tak zmodyfikowane rośliny będzie mógł każdy wyprodukować w swoim ogródku, a rolnicy będą zakładać całe plantacje. Aktualnie technologia ta testowana jest w uprawie szpinaku i sałaty.

Czytaj więcej...

Rusza program promocji polskich jabłek

Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa” już po raz trzeci uzyskało dofinansowanie Komisji Europejskiej na program prosty promujący jabłka na rynkach azjatyckich. Mimo 7 wniosków z Polski, tylko kampania „Dar polskich sadów. Jabłka z serca Europy” otrzyma dofinansowanie. Jej celem jest zwiększenie eksportu polskich jabłek na rynek Tajlandii i Malezji.

Czytaj więcej...

Dlaczego polska truskawka jest lepsza od importowanej?

- Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? Świeża szypułka prawdę nam powie – przypominają kaliscy plantatorzy, których pytał o to Mikołaj Rey i „Czas na polskie superowoce!”.

Czytaj więcej...

W sklepach spadają ceny warzyw i owoców. Producenci patrzą na to z niepokojem

Analiza blisko 6 tys. cen z I kwartału 2020 i 2021 r. wykazała, że warzywa w sklepach potaniały średnio o prawie 5%. Spośród 10 sprawdzanych produktów aż 8 odnotowało spadki. Największe dotyczyły cebuli – ok. 24%, buraków – ponad 18%, a także ziemniaków – niecałe 16%. Z kolei ceny owoców obniżyły się o przeszło 4%. Na 10 analizowanych towarów aż 7 poszło w dół. Były to przede wszystkim cytryny – blisko 15%, gruszki – ok. 13% oraz jabłka – o 11%. 

Czytaj więcej...

Prognoza dla zbiorów owoców na 2021 – czy kapryśna wiosna zagraża uprawom w krajach UE?

Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki dotknęły m.in. Włochy, Chorwację, Węgry, Francję, Austrię, ale także naszego sąsiada – Niemcy. Sadownicy już teraz obserwują znaczne uszkodzenia w sadach. Czy europejskie mrozy będą miały wpływ na uprawy jabłoni w Polsce?

Czytaj więcej...

Warzywa i owoce miały być polskie, a były zagraniczne. Biedronka zapłaci karę opiewającą na 60 mln zł?

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył ponad 60 mln zł kary na spółkę Jeronimo Martins Polska. Właściciel sieci Biedronka wprowadzał konsumentów w błąd co do kraju pochodzenia warzyw i owoców, co mogło zniekształcić ich decyzje zakupowe. Nieprawidłowości występowały w 27,8 proc. sklepów Biedronka skontrolowanych przez Inspekcję Handlową.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu