Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
26 lutego 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7247 EUR EUR - 4.5175 GBP GBP - 5.1946 DKK DKK - 0.6075
Archiwum
26.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 0,31%), kukurydza MAR21 - 226,25 (- 1,31%), rzepak MAJ21 - 491,50 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.02.2021 14:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,95 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Warzywa i owoce

Hiszpańskie obozy pracy. Czy jedzenie warzyw jest zawsze etyczne?

Redakcja

W szklarniach hiszpańskiej Almerii rośnie większość dostarczanych do europejskich sieci handlowych owoców i warzyw. Ten urokliwy region Hiszpanii ma jednak wstydliwy problem: dziesiątki tysięcy migrantów, którzy są wykorzystywani do niewolniczej pracy w rolnictwie. Prowincja produkuje rocznie około 3,5 miliona ton owoców i warzyw na powierzchni ponad 31 000 hektarów szklarni. 

Czytaj więcej...

Producenci warzyw pozostawieni sami sobie podczas kryzysu COVID-19. Domagają się pomocy rządowej

Redakcja

- Politycy nie dostrzegają problemów producentów warzyw. Dzisiaj za ziemniaki otrzymujemy 20 groszy za kilogram. Ceny w sieciach handlowych kształtują się na poziomie 1,90-3,00 zł/kg. Za cebulę otrzymujemy 30-40 gr/kg, a w markecie cena dochodzi do 4 zł/kg. Za kapustę rolnik otrzymuje ok. 35 gr/kg, a w sklepie sprzedaje się po 2,40 zł/kg. I tak jest z każdym asortymentem warzyw – mówił wczoraj producent warzyw podczas senackiej debaty o stanie rolnictwa.

Czytaj więcej...

Zmowa cenowa w skupie papryki i owoców miękkich?

Redakcja

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił 18 września 2020 r. do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z wnioskiem o przeprowadzenie postępowania wyjaśniającego w celu zbadania stosowanych przez niezależne podmioty skupowe praktyk ograniczających konkurencję poprzez ujednolicenie cen skupu.

Czytaj więcej...

Popyt na warzywa i owoce - dieta podczas i po pandemii COVID-19

Hanna Krugiełka

Panująca pandemia zmusiła ludzi do specyficznych zachowań. Początkowa panika wywołała u wielu osób odruch magazynowania żywności. Kolejnym etapem był strach przed wychodzeniem z domu, także w celu wykonania zakupów podstawowych produktów. W związku z COVID-19 przeprowadzono nowe „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”. Zrealizował je Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Czy pandemia koronawirusa to przełom w popycie na warzywa i owoce?  Czy ludzie zdali sobie sprawę z ich roli w odżywianiu?

Czytaj więcej...

Z boiska na plantację pomidorów. Norweskie kluby wysłały swoich piłkarzy na bezrobocie

Redakcja

Dziewięć klubów norweskiej ekstraklasy zwolniło swoich piłkarzy i wysłało ich na zasiłek dla bezrobotnych. Jeśli chcą pobierać świadczenie, to zgodnie z przepisami nie mogą odmówić propozycji pracy z tzw. „pośredniaka”. Pojawiają się dla nich więc propozycje, m. in. z branży rolnej, która w tym sezonie nie zostanie zasilona pracownikami z Polski i Ukrainy. 

Czytaj więcej...

Szkółkarze stanęli na krawędzi bankructwa. Może ich uratować jedynie interwencja państwa

Paweł Hetnał

- Dlaczego rolnicy to tylko mleczarze, hodowcy bydła czy sadownicy? Jestem szkółkarzem i produkuję drzewka owocowe. Za trzy tygodnie czas na sprzedaż drzewek się kończy. Potem mogę całą produkcję z dwóch lat wyrzucić. Ja i inni szkółkarze możemy zapomnieć, że po kwarantannie wrócimy do normalności, bo niby jak zacznę sprzedawać drzewka w maju albo czerwcu, a kiedy i za co zrobimy nowe nasadzenia? Zamknięto rynki i bazary, na których sprzedawaliśmy nasz towar. W Warce do trzech szkółkarzy przyjechała policja, bo wprowadzono zakaz handlu. Tymczasem markety prowadzą sprzedaż drzewek owocowych, a ja jako producent, Polak we własnym kraju, tego nie mogę, bo według sanepidu zamknięta i zatłoczona przestrzeń marketu jest bezpieczniejsza niż rynek na świeżym powietrzu. Mam dość nieudolności i lobbowania na rzecz bogatych i „zaradnych” - powiedziała naszej redakcji pani Marzena, szkółkarz z Mazowsza.

Czytaj więcej...

Rośnij, dynio, rośnij – moda, dieta, biznes

Hanna Krugiełka

W ostatnich latach dynia zyskuje coraz większą popularność. Zarówno na polskich stołach, jak i jako roślina stricte dietetyczna i lecznicza. Coraz bardziej zwiększa się też popularność święta Halloween, gwarantującego zbyt producentom. Na rynku pojawiają się nowe produkty wytworzone na bazie tego warzywa. Jednak czy zasianie dynią pola to gwarantowany sukces i pewna sprzedaż? Czy sama uprawa dyń jest tak prosta jak mogłoby się to wydawać? Czy hodowla dyń to dobry pomysł na biznes? W dzisiejszym artykule przedstawiamy przykład dyniowego sukcesu.

Czytaj więcej...

UOKiK w końcu wziął się za kontrolę sieci handlowych. Inspekcja przygląda się sprzedaży warzyw i owoców

Redakcja

1256 partii warzyw i owoców w 98 supermarketach wzięła pod lupę w lutym Inspekcja Handlowa w ramach dodatkowych czynności kontrolnych zleconych przez prezesa UOKiK Tomasza Chróstnego. Kontrolerzy Inspekcji Handlowej zakwestionowali 10 proc. produktów ze względu na brak informacji o kraju pochodzenia lub nieprawidłowe wskazanie Polski jako kraju pochodzenia. Największy odsetek takich nieprawidłowości był w sieciach: Delikatesy Centrum (36,1 proc.), Intermarche (15,6 proc.) oraz Stokrotka (13,9 proc.). 

Czytaj więcej...