Producenci warzyw spod osłon pod ścianą. Koszty wzrosły nawet o 80%

Redakcja

W trudnej sytuacji znaleźli się producenci warzyw spod osłon. Do tej pory producenci warzyw radzili sobie ze wzrostem cen środków produkcji, energii czy też paliwa. Aktualnie jednak mamy do czynienia ze skokowym wzrostem kosztów produkcji w gospodarstwie, który w zależności od kierunku produkcji sięga od 30 do 50%. W przypadku warzyw ciepłolubnych koszty te wzrosły nawet o 80%!

 

W szczególności chodzi o uprawy szklarniowe – gdyż rośliny trzeba dogrzać i doświetlić, a koszty energii są ogromne. Według informacji uzyskanych od producentów warzyw spod osłon, ceny miału, który zazwyczaj służy do ogrzewania tuneli i szklarni wzrosły z poziomu ok. 400 zł/t w ubiegłym roku, do 1200-1500 zł/t obecnie. Ponadto pojawił się problem dostępnością tego opału. W chwili obecnej składy z opałem są puste.

 

- Producenci radzą sobie tylko dlatego, że korzystają z opału zakupionego wcześniej i po niższych cenach. Jednak i tego wkrótce zabraknie. Dochodzą do tego problemy związane z dostępnością siły roboczej, a należy pamiętać, że produkcja owoców i warzyw jest bardzo pracochłonna. Z rynku spożywczego wypada wiele małych, niezależnych sklepów spożywczych czy warzywniczych, które tradycyjnie stanowiły miejsca zbytu dla mniejszych gospodarstw rolnych. W to miejsce, coraz bardziej wdzierają się sieci detaliczne, które wywierają ogromną presję cenową na rolników. Ta sytuacja doprowadzi nie tylko do ograniczenia produkcji, ale także do podważenia jej sensowności oraz zastąpienia krajowej produkcji importem warzyw – przestrzega Wielkopolska Izba Rolnicza.

 

Polska jest czołowym unijnym producentem warzyw, zaraz po Hiszpanii i Włoszech. Należy pamiętać, że produkty polskiego warzywnictwa, czy też przetwórstwa warzywnego, cieszą się ogromnym uznaniem konsumentów – zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Są one odpowiednikiem zdrowej, smacznej i co najważniejsze – bezpiecznej żywności. Wielkopolska Izba Rolnicza apeluje o uruchomienie mechanizmów wsparcia dla producentów warzyw ciepłolubnych. - Analizując rynek rolny zauważamy, że gigantyczny wzrost kosztów produkcji nie przełoży się na ceny wyprodukowanych warzyw i owoców, co w konsekwencji doprowadzi do problemów finansowych wielu małych, jak i dużych gospodarstw – czytamy w stanowisku walnego zgromadzenia WIR.

 

 

Źródło: WIR

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz