Polska jest europejską potęgą w warzywnictwie. To może się wkrótce zmienić

Redakcja
warzywa, szklarnia, ceny miału

- Sytuacja na rynkach rolnych staje się coraz trudniejsza. Dotyka ona praktycznie wszystkich segmentów rynkowych oraz producentów. Do tej pory producenci warzyw radzili sobie ze wzrostem cen środków produkcji, energii czy też paliwa. Aktualnie jednak mamy do czynienia ze skokowym wzrostem kosztów produkcji w gospodarstwie, który w zależności od kierunku produkcji sięga od 30 do 50%. Natomiast w warzywach ciepłolubnych może to być aż 80%! – alarmuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

 

- W szczególności chodzi o uprawy szklarniowe – gdyż rośliny trzeba dogrzać i doświetlić, a koszty energii są ogromne. Według informacji uzyskanych od producentów warzyw spod osłon, ceny miału, który zazwyczaj służy do ogrzewania tuneli i szklarni wzrosły z poziomu ok. 400 zł/t w ubiegłym roku do 1.200-1.500 zł/t obecnie. Ponadto pojawił się problem dostępnością tego opału. W chwili obecnej składy z opałem są puste. Producenci radzą sobie tylko dlatego, że korzystają z opału zakupionego wcześniej i po niższych cenach. Jednak i tego wkrótce zabraknie – przestrzega Piotr Walkowski – prezes WIR.

 

Jak wskazuje wielkopolski samorząd rolniczy, dochodzą do tego problemy związane z dostępnością siły roboczej, a należy pamiętać, że produkcja owoców i warzyw jest bardzo pracochłonna. Z rynku spożywczego wypada wiele małych, niezależnych sklepów spożywczych czy warzywniczych, które tradycyjnie stanowiły miejsca zbytu dla mniejszych gospodarstw rolnych. W to miejsce, coraz bardziej wdzierają się sieci detaliczne, które wywierają ogromną presję cenową na rolników. Ta sytuacja doprowadzi nie tylko do ograniczenia produkcji, ale także do podważenia jej sensowności oraz zastąpienia krajowej produkcji importem warzyw.

 

WIR podkreśla, że Polska jest czołowym unijnym producentem warzyw, zaraz po Hiszpanii i Włoszech. Należy pamiętać, że produkty polskiego warzywnictwa, czy też przetwórstwa warzywnego, cieszą się ogromnym uznaniem konsumentów – zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Są one odpowiednikiem zdrowej, smacznej i co najważniejsze – bezpiecznej żywności.

 

- Wielkopolska Izba Rolnicza jako samorząd dbający o dobro rolników,  zwróciła się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Henryka Kowalczyka z prośbą o uruchomienie  mechanizmów wsparcia dla producentów warzyw ciepłolubnych. Wielkopolska Izba Rolnicza, analizując rynek rolny zauważa, iż gigantyczny wzrost kosztów produkcji nie przełoży się na ceny wyprodukowanych warzyw i owoców, co w konsekwencji doprowadzi do problemów finansowych wielu małych, jak i dużych gospodarstw – czytamy w korespondencji WIR.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz