kps

kojs

CenyRolnicze
16 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0687 EUR EUR - 4.3197 GBP GBP - 5.0609 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 195,50 (+ 0,51%), rzepak MAJ24: 460,00 (+0,22%)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Szczepionka mRNA w sałacie. Czy ta „zabawa” jest bezpieczna?

Redakcja
sałata, szczepionki, mRNA, covid

Naukowcy z University of California-Riverside pracują nad sposobem na hodowanie jadalnych roślin, które zawierają tę samą substancję co szczepionki mRNA. Zespół badaczy twierdzi, że tak zmodyfikowane rośliny będzie mógł każdy wyprodukować w swoim ogródku, a rolnicy będą zakładać całe plantacje. Aktualnie technologia ta testowana jest w uprawie szpinaku i sałaty.

 

Szczepionki mRNA działają poprzez „naukę” komórek układu odpornościowego rozpoznawania i atakowania określonej choroby zakaźnej. Szczepionki mRNA muszą pozostać w chłodni do czasu użycia, w przeciwnym razie stracą stabilność. Zespół UC-Riverside twierdzi, że jeśli odniosą sukces, społeczeństwo może spożywać roślinne szczepionki mRNA, które mogą przetrwać również w temperaturze pokojowej.

 

Dzięki grantowi w wysokości 500 000 dolarów z Narodowej Fundacji Nauki, chcą teraz osiągnąć trzy cele. Najpierw zespół spróbuje z powodzeniem dostarczyć substancje zawierające DNAi mRNA do komórek roślinnych, gdzie będą mogły się replikować. Następnie autorzy badania chcą wykazać, że rośliny mogą faktycznie wytwarzać wystarczającą ilość mRNA, aby zastąpić tradycyjną iniekcję. Na koniec zespół będzie musiał określić odpowiednią dawkę, jaką ludzie będą musieli spożywać, aby właściwie zastąpić szczepienia.

 

- W najlepszym wypadku pojedyncza roślina mogłaby wytworzyć wystarczającą ilość mRNA do zaszczepienia jednej osoby - mówi Juan Pablo Giraldo, profesor nadzwyczajny na Wydziale Botaniki i Nauk Roślinnych UCR, w komunikacie uniwersyteckim. - Testujemy ten sam mechanizm ze szpinakiem i sałatą. Mamy długoterminowe cele, aby ludzie uprawiali je we własnych ogrodach, rolnicy mogliby uprawiać całe pola - dodaje Giraldo. 

 

Jadalne szczepionki

 

Giraldo i zespół naukowców z UC-San Diego i Carnegie Mellon University twierdzą, że kluczem do stworzenia jadalnych szczepionek są chloroplasty. - Są to małe narządy wewnątrz komórek roślinnych, które pomagają przekształcać światło słoneczne w energię. Są to maleńkie, zasilane energią słoneczną fabryki, które produkują cukier i inne cząsteczki, które pozwalają roślinie rosnąć – wyjaśnia Giraldo. - Są także niewykorzystanym źródłem wytwarzania pożądanych cząsteczek – dodaje.

 

Wcześniejsze badania wykazały, że w chloroplastach możliwa jest ekspresja genów, które nie są naturalną częścią tej rośliny. Zespół Giraldo osiągnął to, wysyłając materiał genetyczny wewnątrz ochronnej obudowy do komórek roślinnych.

 

W nowym badaniu Giraldo połączył siły z profesor Nicole Steinmetz z UC-San Diego, aby wykorzystać nanotechnologię do dostarczenia większej ilości materiału genetycznego do chloroplastów. - Naszym pomysłem jest ponowne wykorzystanie naturalnie występujących nanocząstek, a mianowicie wirusów roślinnych, do dostarczania genów roślinom – mówi Steinmetz. - Niektóre prace inżynieryjne zajmują się tym, aby nanocząstki trafiły do ​​chloroplastów, a także aby nie były zakaźne dla roślin – precyzuje.

 

- Jednym z powodów, dla których zacząłem pracować w nanotechnologii, było to, że mogłem zastosować ją w roślinach i tworzyć nowe rozwiązania technologiczne. Nie tylko do żywności, ale także do produktów o wysokiej wartości, takich jak farmaceutyki – dodaje Giraldo.

 

Źródło: www.studyfinds.org

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu