Według danych GUS, krajowa produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach, od lipca’18 do października’18 zmniejszyła się łącznie o 20%, a marynat warzywnych o 33% r/r, czyli bardziej niż wskazywałby na to zmiany po stronie produkcji surowca. Wyniki te mogą w dużej mierze odzwierciedlać jak wyglądać będzie produkcja w całym sez. 2018/19, gdyż zwykle w tym okresie produkuje się blisko połowę mrożonych warzyw.
Według wrześniowego szacunku GUS tegoroczna produkcja warzyw gruntowych w Polsce zmniejszyła się o 9% r/r, co może sugerować większe dostawy na rynek warzyw świeżych niż do przetwórstwa. Taka sytuacja widoczna może być w przypadku cebuli. Potwierdza to wzrost eksportu cebuli świeżej w 3q18.
Mniejsza produkcja przekłada się na wzrost cen mrożonych warzyw. Największy wzrost odnotowano przypadku cebuli, której udział w strukturze krajowej produkcji mrożonek warzywnych jest istotny. Według IEG Vu mrożona cebula z Polski pod koniec listopada’18 była 2-krotnie droższa niż przed rokiem (0,73 EUR/kg) i najdroższa od co najmniej 7 lat. Ceny wspiera również mniejsza produkcja w całej UE. PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw), które ocenia tegoroczne zbiory warzyw w UE jako najgorsze dla przetwórstwa w ostatnich 40 latach.
Źródło: Agro Nawigator PKO BP