zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Gwałtownie wzrosła cena świeżych pomidorów

Redakcja

Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej. W Polsce natomiast ceny pomidorów poszybowały bardzo wysoko. 

 

Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki reprezentatywne, najwyższe ceny w omawianym okresie odnotowano we Francji tj. 124 EUR/100 kg (ale o 8% niższe niż w wrześniu br.), a najniższe we Włoszech - 88 EUR/100kg (za to o 12% wyższe niż w wrześniu br.). Wg danych MRiRW, w Polsce średnia cena pomidorów szklarniowych w skupie kształtowała się we wrześniu na poziomie 2,98 zł/kg (wzrost o 70% m/m i 32% w stosunku do średniej 5-letniej z września), podczas gdy średnia cena w skupie na eksport wyniosła 3,10 zł/kg (wzrost o 148% m/m i 12,3% w stosunku do średniej 5-letniej z września), a w handlu hurtowym 3,87 zł/kg (wzrost o 98,5% m/m i 43,9% w stosunku do średniej 5-letniej z września).

 

Wzrosty cen były wynikiem zmniejszonej podaży spowodowanej niekorzystnymi warunkami pogodowymi i przyspieszeniem oraz skróceniem okresu wegetacji roślin. Według szacunków KE produkcja pomidorów w UE w 2018 r. wyniesie prawie 18 mln t i będzie nieznacznie mniejsza od zeszłorocznej. Przy czym wg. WPTC produkcja pomidorów gruntowych, ze względu na suszę, zmniejszy się o ok. 17% do 9,23 mln t.

 

Średnia konsumpcja pomidorów w UE jest szacowana przez KE na 34,2 kg na osobę, z czego ok. 58% jest konsumowane w postaci przetworzonej, a ok. 15 kg/os w postaci świeżej. W Polsce GUS zbiory pomidorów gruntowych szacuje na 250 tys. t, czyli o 1,8% mniej od ubiegłorocznych, a pomidorów spod osłon 671 tys. t, tj. o 4,27% więcej r/r, podczas gdy konsumpcja krajowa pomidorów świeżych wynosi, wg danych IERiGŻ, 9,8 kg/osobę.

 

W sezonie 2017/2018 r., który trwa od października do września, z UE wyeksportowano 116,8 tys. t świeżych pomidorów za 181,3 mln EUR, przy średniej cenie 1,55 EUR/kg. Głównym odbiorcą unijnych świeżych pomidorów była w tym okresie Białoruś, sprowadzając 36,8 tys. t pomidorów z Unii tj. 31% całego eksportowanego wolumenu za równowartość 21,6 mln EUR (po cenie 0,59 EUR/kg). Drugim importerem była Szwajcaria, która zaimportowała 22% wolumenu (26 tys. t za 51 mln EUR i średnią ceną na poziomie 2 EUR/kg). Natomiast 20% wolumenu eksportu w sezonie 2017/18 trafiło do Norwegii (22 tys. t za 43 mln EUR, przy średniej cenie 1,9 EUR/kg). Te trzy kraje zaimportowały aż 72% całego eksportowanego przez UE wolumenu świeżych pomidorów.

 

Źródło: BGŻ PNB Paribas 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu