Ceny warzyw w UE niższe niż przed rokiem

Agnieszka Wojtyra
fot. pixabay.com

Ceny detaliczne warzyw w Unii Europejskiej były jedyną kategorią żywności, których poziom był niższy od notowanego w lutym 2017 r.

 

Średnio w UE były one o 8,9% niższe w relacji rocznej. Najgłębszy spadek cen detalicznych warzyw odnotowano na Cyprze, gdzie w lutym br. były one o 23,9% niższe od cen ubiegłorocznych. Znacząco obniżyły się również ceny warzyw u dwóch naszych sąsiadów – w Czechach o 18,1% a w Niemczech o 17,9%. Na Słowenii obniżki sięgnęły  16,0% a we Włoszech 14,1%. W Polsce natomiast dynamika spadku cen warzyw była mniejsza niż przeciętna w UE. W danych Eurostat w lutym 2018 r. ich ceny były o 4,9% niższe niż w lutym 2017 r.  


Taką samą skalę obniżek podaje również GUS. Warto jednak zauważyć, że w przypadku poszczególnych reprezentantów, które publikowane są przez GUS, odnotowano wzrost cen. W lutym br. cena kilograma marchwi była o 26% wyższa niż przed rokiem. Cebula podrożała o 8%, a ziemniaki o 7%.

Należy jednak podkreślić, że wśród tych produktów nie ma warzyw, które w miesiącach zimowych produkowane są poza granicami kraju i sprowadzane są do Polski. Produkty te natomiast uwzględniane są we wskaźniku cen dla warzyw. Ich ceny w tym roku są niższe, co wpływa na wartość wskaźnika cen.

 

 

Źródło: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz