Portal AHDB informuje, że w sierpniu 2017 kraje unijne wyeksportowały 160 tys. ton wieprzowiny. W porównaniu o sierpnia 2016 zanotowano spadek o 11%. Główną przyczyną jest spowolnienie handlu na rynku chińskim.
Malejący eksport do Chin w stosunku do 2016 obserwowany jest przez kolejne miesiące 2017 roku. W sierpniu 2017 roku spadek eksportu na chiński rynek wyniósł 33% r/r.
Unijni eksporterzy nie dają jednak za wygraną. Intensywne poszukiwanie możliwości zwiększenia eksportu na inne rynki niż chiński przyniosły rezultaty. Eksport do USA w sierpniu 2017 został podwojony r/r, a wzrost wywozu do Hong Kongu i na Filipiny wzrósł odpowiednio o 22% i 35%. Jednak w ogólnym rozrachunku w okresie od stycznia do sierpnia 2017 eksport unijny wyniósł 1,36 mln ton i był o 14% mniejszy niż w analogicznym okresie 2016 roku. Wartościowo spadek wyniósł tylko 0,5% ze względu na wzrost światowych cen wieprzowiny.
Źródło: KZP-PTCH