Co się dzieje z cenami świń w UE i dlaczego są tak niskie?

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

Kraje Unii Europejskiej notują  dużą podaż tuczników. Presja ze strony zakładów ubojowych występuje już czwarty tydzień i nic nie zapowiada zmian. W większości krajów podaż przewyższa popyt i stąd wynikają znaczące spadki cen. 

 
W ubiegłym tygodniu w Hiszpanii obniżka ceny wyniosła aż 7 centów. Sezonowy wzrost podaży żywca i masy ubojowej spotkał się z umiarkowanym popytem, za którym kryje się spowolnienie biznesu na rynkach azjatyckich. Te same przyczyny spowodowały spadki cen w ubiegłym tygodniu w Niemczech, Belgii, Austrii o 5 centów. W Danii i Holandii również producenci żywca musieli zaakceptować nisze ceny  średnio o 4 centy. Najmniejsze spadki ceny wystąpiły we Francji (-2 centy). 
 

 

W bieżącym tygodniu, ze względu na święto państwowe związane ze zjednoczeniem Niemiec, rynek u naszego zachodniego sąsiada jest dobrze zaopatrzony, a konsumpcja wykazuje lekkie wzrosty ze względu na liczne imprezy. W nowym miesiącu planowane są liczne kampanie promocyjne wieprzowiny, które mają za zadanie załagodzić skutki drastycznego spadku ceny, które wyniosło 17 centów w ciągu ostatnich trzech tygodni. W dniu wczorajszym 4/10/2017 nie doczekaliśmy się jednak stabilizacji cen. W przyszłym tygodniu w Niemczech będzie obowiązywała cena 1,50 €/kg (wbc), co oznacza spadek o 3 centy w stosunku do sytuacji sprzed tygodnia.

 

Wobec nadpodaży żywca w całej Unii Europejskiej należy spodziewać się również spadku cen w Polsce o 10-15 gr/kg.

 

Źródło: Aleksander Dargiewicz - KZP-PTCH

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz