Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
27 października 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8860 EUR EUR - 4.5890 GBP GBP - 5.0607 DKK DKK - 0.6168
Archiwum
27.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 205,75 (- 0,72%), kukurydza LIS20 - 197,50 (+ 0,51%), rzepak LIS20 - 387,75 (- 0,89%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.10.2020 12:32 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,90 - 4,55 zł/kg, średnia: 4,24 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++

KZP-PTCH: Duńczycy uzupełniają ofertę produktów mięsnych o wieprzowinę ekologiczną

Joanna Kawka
trzoda chlewna swinki

Jak podaje KZP-PTCH, Duńczycy informują o sukcesie systemu znakowania ekologicznych produktów wieprzowych.

Zgodnie z poziomem zastosowanego standardu dobrostanu zwierząt, produktom nadaje się symboliczną etykietę zawierającą odpowiednią liczbę serc. System znakowania wprowadzono trzy miesiące temu i według Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności sprawdził się na rynku.

Zgodnie z zaproponowanym schematem znakowania, jedno serce oznacza, że produkt został wyprodukowany zgodnie ze standardowymi warunkami dobrostanu zwierząt. Oznacza to, że świnie nie zostały pozbawione ogonków, a lochy są utrzymywane w systemie grupowym na słomie przy zachowaniu odpowiedniej powierzchni przypadające na jedno zwierzę. Dwa serca oznaczają połączenie standardowych warunków dobrostanu z jeszcze większą powierzchnią dla zwierząt. Aby móc oznakować produkt trzema sercami, świnie powinny mieć zagwarantowany dostęp do wybiegów na zewnątrz budynków inwentarskich.

Produkcja wieprzowiny ekologicznej jest uzupełnieniem produktów pochodzących z produkcji intensywnej. Spotyka się z zainteresowaniem tych konsumentów, którzy charakteryzują się zarówno dużą wrażliwością na los zwierząt, jak i zasobnością portfela. Można się domyślać, że „produkty eko” wyróżniają się również wysoką ceną.

Źródło: KZP-PTCH