kojs

kps

CenyRolnicze
13 maja 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7675 EUR EUR - 4.5447 GBP GBP - 5.2861 DKK DKK - 0.6112
Archiwum


13.05.2021 MATIF: pszenica WRZ21-216,00 (-4,21%), kukurydza CZE21-250,25 (-2,72%), rzepak SIE21-532,75 (-4,05%) [euro/t]

12.05.2021 14:26 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,40-7,20 zł/kg, średnia: 6,73 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

KZP-PTCH: Duńczycy uzupełniają ofertę produktów mięsnych o wieprzowinę ekologiczną

Joanna Kawka
trzoda chlewna swinki

Jak podaje KZP-PTCH, Duńczycy informują o sukcesie systemu znakowania ekologicznych produktów wieprzowych.

Zgodnie z poziomem zastosowanego standardu dobrostanu zwierząt, produktom nadaje się symboliczną etykietę zawierającą odpowiednią liczbę serc. System znakowania wprowadzono trzy miesiące temu i według Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności sprawdził się na rynku.

Zgodnie z zaproponowanym schematem znakowania, jedno serce oznacza, że produkt został wyprodukowany zgodnie ze standardowymi warunkami dobrostanu zwierząt. Oznacza to, że świnie nie zostały pozbawione ogonków, a lochy są utrzymywane w systemie grupowym na słomie przy zachowaniu odpowiedniej powierzchni przypadające na jedno zwierzę. Dwa serca oznaczają połączenie standardowych warunków dobrostanu z jeszcze większą powierzchnią dla zwierząt. Aby móc oznakować produkt trzema sercami, świnie powinny mieć zagwarantowany dostęp do wybiegów na zewnątrz budynków inwentarskich.

Produkcja wieprzowiny ekologicznej jest uzupełnieniem produktów pochodzących z produkcji intensywnej. Spotyka się z zainteresowaniem tych konsumentów, którzy charakteryzują się zarówno dużą wrażliwością na los zwierząt, jak i zasobnością portfela. Można się domyślać, że „produkty eko” wyróżniają się również wysoką ceną.

Źródło: KZP-PTCH


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu