Jak podaje Agrarheute.com, w 2016 roku w państwach Unii Europejskiej ubito łącznie 257 milionów świń, co czwartą w Niemczech.
Wg danych Eurostatu, jest to liczba o 2 miliony większa od tej z 2015 roku oraz o 5,2 mln większa niż dziesięć lat temu.
Ogólnie produkcja wieprzowiny w UE wyniosła w ubiegłym roku 23,4 mln ton, co odpowiada zużyciu na jednego mieszkańca 45,9 kg rocznie i jest ono o półtora kilograma większe niż rok wcześniej.
W ostatnich miesiącach jednak zauważalny jest spadkowy trend w europejskiej hodowli trzody chlewnej. W pierwszej połowie 2017 roku dokonano uboju o 2,7 mln świń mniej niż rok wcześniej (-2,1%). Spadki dotyczą przede wszystkim Niemiec (-700 tys.). Kolejne są Francja (- 426 tys.) i Wielka Brytania (- 296 tys.).
Ubój trzody chlewnej w UE w 2016 r.:
- Niemcy: 59,4 mln świń (23%),
- Hiszpania: 47,7 mln świń (19%),
- Francja: 23,8 mln świń (9%),
- Polska: 21,8 mln świń (8%),
- Dania: 18,2 mln świń (7%),
- Holandia: 15,4 mln świń (6%),
- Włochy: 11,8 mln świń (5%),
- Belgia: 11,2 mln świń (4%),
- Wielka Brytania: 11 mln świń (4%)
Opracowanie: Ewa Wójcik