Wzrosła produkcja żywca rzeźnego w Polsce

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki przy maciorze na porodowce portal ceny rolnicze pl

Główny Urząd Statystyczny informuje, że w 2016 r. wyprodukowano 6621,0 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 463,6 tys. ton, (tj. o 7,5%) więcej niż w 2015 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 4939,2 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 338,2 tys. ton, tj. o 7,4%.

 

 

W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2016 r. 5659,8 tys. ton żywca, tj. o 328,8 tys. ton (o 6,2% więcej) niż w 2015 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 85,5% produkcji krajowej.

 

Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2016 r. według gatunków wyniosła: - wołowego - 972,0 tys. ton (o 5,8% więcej niż w 2015 r.), - cielęcego - 6,1 tys. ton (o 55,8% mniej niż w 2015 r.), - wieprzowego - 2409,8 tys. ton (o 2,4% więcej niż w 2015 r. ), - baraniego - 2,8 tys. ton (o 16,5% więcej niż w 2015 r.), - końskiego - 23,2 tys. ton (o 1,4% mniej niż w 2015 r.), - drobiowego - 3201,4 tys. ton (o 12,7% więcej niż w 2015 r.).

 

W 2016 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2015, udział żywca drobiowego o 2,2 p. proc., a zmalał żywca wołowego o 0,2 p. proc., cielęcego o 0,1 p. proc. i wieprzowego o 1,8 p. proc. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, końskiego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

 

 

W przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w krajowej produkcji żywca rzeźnego ogółem charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (20,8%), mazowieckie (19,5%), łódzkie (8,6%) i kujawsko-pomorskie (8,3%). Najniższy udział w ogólnokrajowej produkcji żywca rzeźnego miały województwa: podkarpackie (1,7%), dolnośląskie (1,9%), opolskie (2,0%), małopolskie (2,4%), lubuskie (2,5%), świętokrzyskie (2,8%), zachodniopomorskie (3,4%) i śląskie (3,6%).

 

Najwyższą produkcją żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych, przy notowanej średnio dla kraju (455,3 kg), charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (815,1 kg), mazowieckie (671,7 kg), śląskie (647,2 kg), łódzkie (594,6 kg), pomorskie (548,9 kg) i kujawsko-pomorskie (535,1 kg).

 

Najniższą w kraju produkcję żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych odnotowano w województwach: dolnośląskim (136,4 kg), podkarpackim (193,8 kg), lubelskim (231,6 kg), opolskim (259,7 kg), zachodniopomorskim (264,5 kg) i małopolskim (281,3 kg). 

Źródło: GUS

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz