Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
26 lutego 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7247 EUR EUR - 4.5175 GBP GBP - 5.1946 DKK DKK - 0.6075
Archiwum
26.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 0,31%), kukurydza MAR21 - 226,25 (- 1,31%), rzepak MAJ21 - 491,50 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.02.2021 14:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,95 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Ministerstwo Rolnictwa zaprzecza medialnym doniesieniom dotyczącym produkcji konserw z chorych świń

Joanna Kawka
trzoda chlewna ceny swin wieprzowiny w polsce niemczech danii ceny rolnicze pl portal

Resort rolnictwa zapewnia, że żadna chora świnia nie została w Polsce przetworzona, a produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne.

 

"Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem" - napisano w komunikacie ministerstwa.

Jak pisaliśmy wczoraj, Wirtualna Polska poinformowała, że "kilka firm zdecydowało się dostarczać do jednostek budżetowych konserwy wyprodukowane z wieprzowiny pochodzącej ze stref zakażonych wirusem Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF). (...) Projekt był ogłoszony już w 2016 roku, ale po wstępnych konsultacjach wycofało się z niego 16 firm. Teraz, do wykorzystywania mięsa ze stref występowania wirusa ASF mieli przekonać kilku producentów minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel oraz premier Beata Szydło. Nazwy firm zostały utajnione w celu ochrony przed bojkotem konsumenckim. Konserwy nie będą też posiadać żadnego oznaczenia wskazującego na ich pochodzenie z wyżej wymienionych obszarów" - napisano.

Ministerstwo rolnictwa zaprzecza: "nieprawdą jest, że w tym roku były prowadzone jakikolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki".

To bzdura, nie było żadnych rozmów z branżą mięsną na ten temat - powiedział PAP prezes Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński. Dodał, że nigdy nie było mowy o przetwarzaniu świń zakażonych ASF, ale chodziło o przerób tuczników zdrowych pochodzących z terenu objętego zagrożeniem ASF.

Informację o tym, że nie było rozmów na temat przerobu wieprzowiny ze stref ASF na konserwy potwierdził także prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Janusz Rodziewicz.

 

Według resortu, podawanie nieprawdziwych informacji "może spowodować załamanie na rynku wieprzowiny i narazić na ogromne straty funkcjonującą w Polsce branżę mięsną". Ponadto przekazywanie nieodpowiedzialnych informacji o zagrożeniu dla konsumentów w związku z występowaniem ASF może doprowadzić do olbrzymich strat gospodarczych w całej Unii Europejskiej.

 

Resort podkreśla, że wszystkie świnie znajdujące się w ogniskach ASF są utylizowane. Utylizowane są również wszystkie sztuki trzody chlewnej znajdujące się w tzw. gospodarstwach kontaktowych.

Decyzje o utylizacji świń są zgodne z przepisami unijnymi i każdorazowo poprzedzone wnikliwą analizą, dotyczącą możliwości rozprzestrzeniania się choroby, przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii.

 

Źródło: dziennik.pl, PAP