Rynek w UE jest zbilansowany. Ostatnie ceny tuczników były stabilne. Większość notowań wykazuje trend boczny. Ubojnie w Niemczech wycofały się z płatności według cenników poniżej ustalonej ceny przez producentów i przetwórców. Popyt na tuczniki jest duży w wielu krajach unijnych. Zbyt żywca jest zapewniony, tym bardziej, że ilości oferowanego żywca nie są duże.
W Holandii cena nie podąża za ceną niemiecką i została podniesiona o 2 centy. Odwrotna sytuacja miała miejsce w Wielkiej Brytanii, gdzie cena została nieco obniżona.
W bieżącym tygodniu na rynku niemieckim uczestnicy rynku oczekiwali, że cena w najgorszym wypadku zostanie utrzymana. Oczekiwania te sprawdziły się, bowiem cena niemiecka w dniu 9/08/2017 została pozostawiona na tym samym poziomie 1,70 €/kg (wbc) po raz piąty z rzędu.
W kraju nie zanotowano większych zmian na runku. Większość zakładów przetwórczych utrzymała swoje ceny. Tylko niektóre zdecydowały się na niewielkie podwyżki. W notowaniach KZP-PTCH cena tuczników wyniosła 5,61 zł/kg żywca, co oznacza wzrost o 7 groszy w stosunku do ubiegłego tygodnia.
We Francji w grudniu 2016 było ok. 1 milion macior. Większość produkcji zlokalizowana jest w Bretanii. Producenci w przewadze to gospodarstwa rodzinne o wielkości ok. 200 macior w cyklu zamkniętym. We Francji są dwie duże spółdzielnie produkcyjne: Cooprel (240 tys. loch) i Aveltis (120 tys. loch). Francuscy producenci świń zarabiają obecnie ok. 20-30 euro na tuczniku.
Źródło: kzp-ptch.pl