Producenci trzody chlewnej obawiają się nowych przepisów, nad którymi trwają obecnie prace. Prawo wodne przewiduje między innymi 6-miesięczne przechowywanie gnojowicy. - spowoduje to zmniejszenie pogłowia świń w Polsce - mówią wprost rolnicy.
W związku z trwającymi pracami legislacyjnymi dotyczącymi projektu ustawy „Prawo wodne” (dalej Ustawa) wraz z „Programem działań mających na celu ograniczenie odpływu azotu ze źródeł rolniczych” (dalej Program), Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej wnioskuje o zmianę Programu w punkcie 1.4 ust. 4 poprzez skrócenie obowiązkowego okresu przechowywania gnojowicy z 6 m-cy na 4 m-ce. Proponujemy, aby treść ust. 4 była następująca:
„4. Pojemność zbiorników na gnojówkę i gnojowicę oraz powierzchnia miejsc przechowywania nawozów stałych, powinna umożliwiać ich przechowanie przez okres 4 miesiące, chyba że podlegają one w międzyczasie innym procesom technologicznym przetwarzania (np. separacji, kompostowaniu aeracyjnemu, pirolizie, fermentacji w biogazowni itp.) lub przekazaniu/sprzedaży. Obliczenie wymaganej wielkości urządzeń do przechowywania nawozów naturalnych poprzedza obliczenie przelotowości zwierząt w grupie technologicznej, a następnie wyliczenie stanów średniorocznych. Wyliczone stany średnioroczne zwierząt przelicza się na DJP. Sposób obliczenia sztuk przelotowych zwierząt i stanu średniorocznego zawiera załącznik nr 5 do Programu. Natomiast sposób obliczania wymaganej pojemności zbiorników oraz wymaganej powierzchni miejsc przechowywania nawozów naturalnych podano w załączniku nr 6 do Programu."
Nasze stanowisko uzasadniamy tym, że w punkcie Programu 1.3 ust.1 okres nawożenia określony jest od 1 marca do 31 października. Wynika z tego, że okres, w którym nie można nawozić to 4 miesiące (listopad-luty).
Ponadto w punkcie Programu 1.4 ust.2 stwierdza się, że „Podmioty prowadzące działalność, o której mowa w art. 102 ust. 1 ustawy z dnia … Prawo wodne muszą zapewnić możliwość bezpiecznego dla środowiska przechowywania nawozów naturalnych produkowanych w gospodarstwie lub przyjętych od innego gospodarstwa) przez okres, gdy ich rolnicze wykorzystanie nie jest możliwe”. Jasno z tego wynika, że wystarczający okres przechowywania nawozów naturalnych wynosi 4 miesiące. Niezrozumiały więc jest wymóg minimalnego okresu przechowywania gnojowicy w punkcie 1.4.4 wynoszący 6 m-cy.
W obowiązującej ustawie o nawozach i nawożeniu (Dz. U z 2015 r., poz. 625) z dnia 10 lipca 2007 r. jest obowiązek przechowywania gnojówki i gnojowicy w szczelnych i zamkniętych zbiornikach o pojemności umożliwiającej gromadzenie co najmniej 4-miesiecznej produkcji tych nawozów. W związku z tym rolnicy przystosowali wymiary swoich zbiorników na okres 4 miesięcznego przechowywania płynnego nawozu naturalnego. Powiększenie pojemności zbiornika o 50% wymaga zaangażowania dodatkowych środków pieniężnych (których rolnicy nie posiadają) oraz uzyskania pozwolenia na budowę.
Wobec coraz częściej zgłaszanych problemów związanych z blokowaniem jakichkolwiek inwestycji w produkcję zwierzęcą przez społeczności lokalne, wspierane przez różne organizacje, istnieje duże ryzyko, że nowe zbiorniki nie powstaną. Wielu rolnikom pozostanie wybór zmniejszenia obsady zwierząt, przez co ich produkcja może stać się nieopłacalna w wyniku nieefektywnego wykorzystywania budynków inwentarskich. Zmniejszenie obsady zwierząt doprowadzi do spadku produkcji krajowej wieprzowiny i uzależni Polskę w jeszcze większym stopniu od importu. Jest to kierunek sprzeczny z rządowym programem odbudowy pogłowia trzody chlewnej w kraju i dążeniem do uzyskania samowystarczalności w sektorze mięsa wieprzowego.
Źródło: Aleksander Dargiewicz - KZP-PTCH