Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 września 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.9016 EUR EUR - 4.5477 GBP GBP - 4.9802 DKK DKK - 0.6108
Archiwum
25.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 192,25 (0,00%), kukurydza LIS20 - 171,00 (- 0,58%), rzepak LIS20 - 384,50 (+ 0,98%) [euro/tona] +++ +++ +++ 25.09.2020 13:28 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,40 - 5,40 zł/kg, średnia: 4,75 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Rosja wstrzymuje import wieprzowiny. Jak wygląda sytuacja na rynkach trzody chlewnej na świecie?

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-rosna-spadaja-ceny-rolnicze-pl-portal

Populacja macior w Rosji wynosi ok. 2 mln szt. Import wieprzowiny został praktycznie wstrzymany. Embargo zostało przedłużone na kolejny rok. W Rosji następuje gwałtowna modernizacja sektora trzody chlewnej, w którym ok. 25% stanowią jeszcze gospodarstwa przyzagrodowe.

Ostatnie notowania ceny żywca wynoszą 91 rubli za kg (ok. 5,58 zł/kg). Głównym czynnikiem utrudniającym rozwój produkcji jest występowanie wirusa ASF na terytorium Rosji. Koszt budowy fermy w cyklu zamkniętym wynosi $10.000 na lochę. Zwrot z inwestycji wynosi 8 lat. Najczęściej budowane są fermy w cyklu zamkniętym na 2500 loch.

Chiny: 1,3 mld mieszkańców. Produkcja ok. 50% światowej wieprzowiny. W Chinach następuje szybka restrukturyzacja produkcji. Likwidowane są małe gospodarstwa przyzagrodowe, w miejsce których powstają duże, nowoczesne fermy. Cena żywca w Chinach roku temu wynosiła $2,75 /kg (10,15 zł/kg), obecnie spadła do $1,98 /kg (7,33 zł/kg). Konsumpcja wieprzowiny od 1990 roku wzrosła o 400% do 40 kg/ osobę. Niski status zdrowotny stad ogranicza efektywność produkcji. Wiele ferm produkuje na poziomie 14,98 tuczników od maciory w ciągu roku. Unia Europejska jest największym eksporterem wieprzowiny na rynek chiński. Unijni eksporterzy wysyłają do Państwa Środka w przeliczeniu na żywiec ok. 5 mln tuczników. Pogłowie świń w Chinach zostało ograniczone o 10% z powodu wcześniejszego braku rentowności produkcji oraz regulacji środowiskowych.

USA i Kanada: Produkcja żywca wieprzowego w tych krajach łącznie stanowi ok. 10% światowej produkcji. USA eksportuje ponad 25% swojej produkcji, podczas gdy Kanada 50% produkcji. Na świecie konsumpcja wieprzowiny stanowi 44% całości spożywanego mięsa.

Źródło: KZP-PTCH