Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 września 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8359 EUR EUR - 4.5055 GBP GBP - 4.9195 DKK DKK - 0.6055
Archiwum
21.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 193,25 (- 0,64%), kukurydza LIS20 - 170,00 (- 0,87%), rzepak LIS20 - 391,00 (- 1,01%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.09.2020 13:26 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,50 - 5,60 zł/kg, średnia: 4,88 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

Rekordowe ceny świń. Jakie są prognozy na najbliższe dni?

Redakcja
trzoda chlewna tuczniki

W ubiegłym tygodniu w większości krajów unijnych utrzymywał się cenowy trend boczny. W Niemczech ta sama cena obowiązywała od 3 tygodni. Trendy rosnące zanotowano jedynie w Danii i Belgii. Spadek ceny we Francji wynika z dużej liczby dni wolnych od pracy w maju. W kolejnych miesiącach również i w tym kraju spodziewane są wzrosty cen.

W Europie podaż tuczników jest mała. W dniu 16 maja br. w Niemczech na małej giełdzie cena wzrosła o 4 centy do wysokości 1,86 €/kg, w piątek spadła o 1 cent. Mimo wszystko jest to zapowiedź dalszych wzrostów cen do rekordowych notowań od 3 lat. Przed nami jeszcze sezon letni, który będzie jeszcze bardziej sprzyjał ograniczeniu podaży żywca wieprzowego.

 

Wysokie ceny w Europie mają jednak niekorzystny wpływ na pozycję eksporterów unijnych na rynki azjatyckie. Na rynku chińskim powstaje coraz większa presja ze strony USA i Brazylii. Ponadto cena żywca w Chinach spadła o 12% w ciągu ostatnich 10 tygodni.


W dniu 17/05/2017 w Niemczech ustalono cenę na przyszły tydzień w wysokości 1,80 €/kg. (VEZG) Oznacza to wzrost o 4 centy w stosunku do ubiegłego tygodnia. Jest to odzwierciedlenie małej podaży tuczników oraz ożywionego handlu.

 

W Polsce ubiegłym tygodniu zakłady mięsne ograniczyły liczbę ubojów celem wywarcia presji na cenę żywca. W notowaniach KZP-PTCH cena tuczników wyniosła 5,77 zł/kg (w.ż.) co oznacza spadek o ponad 3 grosze w stosunku do wcześniejszego tygodnia. W kolejnych tygodniach należy spodziewać się jednak wzrostu cen z powodu ograniczonej podaży żywca.

 

Źródło: KZP-PTCH