Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 marca 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8393 EUR EUR - 4.5793 GBP GBP - 5.3056 DKK DKK - 0.6158
Archiwum
05.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 231,50 (- 2,01%), kukurydza MAR21 - 219,25 (+ 1,04%), rzepak MAJ21 - 518,50 (+ 0,68%) [euro/tona] +++ +++ +++ 05.03.2021 13:17 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Rekordowe ceny świń. Jakie są prognozy na najbliższe dni?

Redakcja
trzoda chlewna tuczniki

W ubiegłym tygodniu w większości krajów unijnych utrzymywał się cenowy trend boczny. W Niemczech ta sama cena obowiązywała od 3 tygodni. Trendy rosnące zanotowano jedynie w Danii i Belgii. Spadek ceny we Francji wynika z dużej liczby dni wolnych od pracy w maju. W kolejnych miesiącach również i w tym kraju spodziewane są wzrosty cen.

W Europie podaż tuczników jest mała. W dniu 16 maja br. w Niemczech na małej giełdzie cena wzrosła o 4 centy do wysokości 1,86 €/kg, w piątek spadła o 1 cent. Mimo wszystko jest to zapowiedź dalszych wzrostów cen do rekordowych notowań od 3 lat. Przed nami jeszcze sezon letni, który będzie jeszcze bardziej sprzyjał ograniczeniu podaży żywca wieprzowego.

 

Wysokie ceny w Europie mają jednak niekorzystny wpływ na pozycję eksporterów unijnych na rynki azjatyckie. Na rynku chińskim powstaje coraz większa presja ze strony USA i Brazylii. Ponadto cena żywca w Chinach spadła o 12% w ciągu ostatnich 10 tygodni.


W dniu 17/05/2017 w Niemczech ustalono cenę na przyszły tydzień w wysokości 1,80 €/kg. (VEZG) Oznacza to wzrost o 4 centy w stosunku do ubiegłego tygodnia. Jest to odzwierciedlenie małej podaży tuczników oraz ożywionego handlu.

 

W Polsce ubiegłym tygodniu zakłady mięsne ograniczyły liczbę ubojów celem wywarcia presji na cenę żywca. W notowaniach KZP-PTCH cena tuczników wyniosła 5,77 zł/kg (w.ż.) co oznacza spadek o ponad 3 grosze w stosunku do wcześniejszego tygodnia. W kolejnych tygodniach należy spodziewać się jednak wzrostu cen z powodu ograniczonej podaży żywca.

 

Źródło: KZP-PTCH