kps

kps

CenyRolnicze
07 maja 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7861 EUR EUR - 4.5764 GBP GBP - 5.2720 DKK DKK - 0.6154
Archiwum


07.05.2021 12:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,30 zł/kg, średnia: 6,93 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

07.05.2021 MATIF: pszenica MAJ21-243,75 (- 3,85%), kukurydza CZE21-263,00 (+1,84%), rzepak SIE21-540,75 (+0,05%) [euro/t

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Rośnie eksport polskiej wieprzowiny

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 12% więcej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiły podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza UE odpowiednio o 20% i 3% więcej niż w tym samym okresie 2016 r.

Wzrosły również wysyłki świeżego mięsa (+39% do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (+8% do 25 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca (-50% do 873 ton). Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. wartość wywozu mięsa wieprzowego była o 20% wyższa niż przed rokiem przy 5% zwyżce wolumenu sprzedaży.

 

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona liczących się eksporterów unijnych największą dynamikę wzrostu wywozu wykazały Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Zmniejszyli sprzedaż nieznacznie Niemcy, Duńczycy i Francuzi.

 

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w styczniu i lutym br. były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz Filipin, wszystkie zanotowały wzrosty zakupów w porównaniu z tym samym okresem 2016 r. Chiny zakupiły o 12% więcej unijnych produktów wieprzowych niż przed rokiem, w tym o 21% więcej mrożonego i schłodzonego mięsa i o 5% więcej smalcu i podrobów. Chiny i Hongkong miały 73% udział w całkowitym wywozie podrobów z UE. Znaczny wzrost sprzedaży na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju w ostatnich 2 latach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa.

Dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka była na początku roku już niższa niż w 2016 r., co odzwierciedlało rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. W dalszej części 2017 r. można się spodziewać dalszego spowolnienia chińskiego importu wieprzowiny ze względu na prognozowaną odbudowę produkcji w drugim półroczu.

Źródło: FAMMU/FAPA

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu