Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
26 lutego 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7247 EUR EUR - 4.5175 GBP GBP - 5.1946 DKK DKK - 0.6075
Archiwum
26.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 0,31%), kukurydza MAR21 - 226,25 (- 1,31%), rzepak MAJ21 - 491,50 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.02.2021 14:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,95 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Rośnie eksport polskiej wieprzowiny

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 12% więcej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiły podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza UE odpowiednio o 20% i 3% więcej niż w tym samym okresie 2016 r.

Wzrosły również wysyłki świeżego mięsa (+39% do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (+8% do 25 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca (-50% do 873 ton). Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. wartość wywozu mięsa wieprzowego była o 20% wyższa niż przed rokiem przy 5% zwyżce wolumenu sprzedaży.

 

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona liczących się eksporterów unijnych największą dynamikę wzrostu wywozu wykazały Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Zmniejszyli sprzedaż nieznacznie Niemcy, Duńczycy i Francuzi.

 

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w styczniu i lutym br. były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz Filipin, wszystkie zanotowały wzrosty zakupów w porównaniu z tym samym okresem 2016 r. Chiny zakupiły o 12% więcej unijnych produktów wieprzowych niż przed rokiem, w tym o 21% więcej mrożonego i schłodzonego mięsa i o 5% więcej smalcu i podrobów. Chiny i Hongkong miały 73% udział w całkowitym wywozie podrobów z UE. Znaczny wzrost sprzedaży na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju w ostatnich 2 latach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa.

Dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka była na początku roku już niższa niż w 2016 r., co odzwierciedlało rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. W dalszej części 2017 r. można się spodziewać dalszego spowolnienia chińskiego importu wieprzowiny ze względu na prognozowaną odbudowę produkcji w drugim półroczu.

Źródło: FAMMU/FAPA