zm skiba

kps

CenyRolnicze
08 grudnia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4760 EUR EUR - 4.6976 GBP GBP - 5.4484 DKK DKK - 0.6316
Archiwum


07.12.2022 14:13 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,30 zł/kg, średnia: 7,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

07.12.2022 MATIF: pszenica GRU22: 307,00 (-0,41%), kukurydza MAR23: 292,00 (+1,21%), rzepak LUT23: 569,50 (-0,04%)

07.12.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, międzychodzki, 64-410, tel.: 722 383 092

07.12.2022 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU, transport firmowy, mazowieckie, płoński, 09-152, tel.: 500 277 950

07.12.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, podkarpackie, mielecki, 39-305, tel.: 603 527 183

07.12.2022 SPRZEDAM 105 TUCZNIKÓW, 125 kg, 59%, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 667 484 083

07.12.2022 SPRZEDAM 30 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

07.12.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, brzeski, 32-800, tel.: 726 843 003

05.11.2022 SPRZEDAM 300 T RZEPAKU, transport firmowy, pomorskie, słupski, 76-231, tel.: 607 157 735

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-310, tel.: 697 461 299

05.12.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 609 352 749

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 500 kg, lubelskie, chełmski, 22-360, tel.: 782 978 804

05.12.2022 SPRZEDAM 14 BYKÓW, mięsny, 650 kg, podlaskie, hajnowski, 17-207, tel.: 606 701 863

04.12.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, kępiński, 63-645, tel.: 661 063 751

04.12.2022 SPRZEDAM 22 JAŁÓWKI, mieszaniec, 480 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Rośnie eksport polskiej wieprzowiny

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 12% więcej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiły podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza UE odpowiednio o 20% i 3% więcej niż w tym samym okresie 2016 r.

Wzrosły również wysyłki świeżego mięsa (+39% do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (+8% do 25 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca (-50% do 873 ton). Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. wartość wywozu mięsa wieprzowego była o 20% wyższa niż przed rokiem przy 5% zwyżce wolumenu sprzedaży.

 

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona liczących się eksporterów unijnych największą dynamikę wzrostu wywozu wykazały Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Zmniejszyli sprzedaż nieznacznie Niemcy, Duńczycy i Francuzi.

 

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w styczniu i lutym br. były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz Filipin, wszystkie zanotowały wzrosty zakupów w porównaniu z tym samym okresem 2016 r. Chiny zakupiły o 12% więcej unijnych produktów wieprzowych niż przed rokiem, w tym o 21% więcej mrożonego i schłodzonego mięsa i o 5% więcej smalcu i podrobów. Chiny i Hongkong miały 73% udział w całkowitym wywozie podrobów z UE. Znaczny wzrost sprzedaży na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju w ostatnich 2 latach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa.

Dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka była na początku roku już niższa niż w 2016 r., co odzwierciedlało rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. W dalszej części 2017 r. można się spodziewać dalszego spowolnienia chińskiego importu wieprzowiny ze względu na prognozowaną odbudowę produkcji w drugim półroczu.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu