Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) szacuje, że globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1% w 2017 roku. Rosnący trend wystąpi w USA, Brazylii, Rosji jako przeciwwaga dla kurczącej się produkcji w Chinach.
Ponad połowa przyrostu całej globalnej produkcji przypadnie na Stany Zjednoczone, które będą pozostawały pod wpływem rosnącego popytu wewnętrznego oraz rozwijającego się eksportu. Wzrost produkcji trzody chlewnej w Rosji związany jest z dużymi inwestycjami w ten sektor oraz obfitymi plonami zbóż, które utrzymają ceny pasz na niskim poziomie. W Brazylii sektor wieprzowy dalej będzie rozwijał się w związku ze wzrostem eksportu i popytem wewnętrznym, który po okresie kryzysu zaczyna się odbijać, ale pozostanie jednak małoznaczącym czynnikiem wzrostu.
Chiny pozostaną największym producentem wieprzowiny na świecie, ale wprowadzanie nowych przepisów związanych z ochroną środowiska przyczyni się do redukcji pogłowia macior. Pomimo poprawy wydajności produkcji przewidywany jest niewielki spadek produkcji w Chinach.
Źródło: kzp-ptch.pl