Na rynku nie ma wystarczającej ilości świń, co odbiło się na cenach. Potwierdzeniem jest fakt, że ubojnia z centralnej Polski bije około 500 sztuk dziennie mniej niż zazwyczaj.
W ostatnich tygodniach w całej Europie ceny wzrosły znacząco za sprawą mniejszej produkcji żywca, dobrze funkcjonującego eksportu, niskiego poziomu zapasów mrożonej wieprzowiny w magazynach oraz rozpoczynającego się sezonowego wzrostu popytu na wieprzowinę - komentuje bieżącą sytuację Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.
Warto wspomnieć jednak, że rolnicy nie ryzykują przetrzymywania tuczników w chlewniach na "po świętach" i sprzedają zwierzęta gotowe do odstawy już teraz. Przedstawiciele ubojni informują, że odstawiane świnie są w średniej wadze - nie przerośnięte i nie za małe.
Jedynie nieliczne firmy pracują do piątku, większość kończy ubój w czwartek, a niektóre już dziś wykonają plan i do świąt będą miały przerwę.
Maksymalne ceny za żywiec sięgają dziś granicy 5,80 zł/kg, choć nieoficjalnie mówi się, że w niektórych regionach kraju za fermówkę ubojnie są w stanie zapłacić nawet 6,00 zł/kg przy dużych partiach. Na wbc za klasę E trzeba zapłacić nawet 7,25 zł/kg.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 10.04.2017 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 4,30 do maksymalnie 5,80 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 6,20-7,25 zł/kg.
Cena minimalna żywca od ubiegłego poniedziałku (03.04.2017 r.) wzrosła o + 0,10 zł/kg, maksymalna jest utrzymywana. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 5,13 zł/kg (na podstawie 42 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 5,03 zł/kg.
Wg oficjalnych informacji portalu CenyRolnicze.pl, odstawiając w piątek (7.04.) w województwie podlaskim partię 110 świń o średniej wadze 118 kg i mięsności 62%, można było uzyskać stawkę sięgającą nawet 5,85 zł/kg.
Ceny minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni została podniesiona o + 0,40 zł/kg, maksymalną podwyższono o + 0,25 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 33 cenników firmowych) wynosi 6,81 zł/kg wobec 6,64 zł/kg tydzień wcześniej.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,50-4,60 zł/kg (średnia 3,67 zł/kg na podstawie informacji z 31 firm). W miniony poniedziałek średnia ta wynosiła 3,65 zł/kg.
W Danii w 15. tygodniu 2017 roku cena została podniesiona do poziomu 11,00 DKK/kg (6,26 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (05.04.2017r.) cena tuczników także została podniesiona i wynosi obecnie 1,73 EUR/kg (7,32 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych oraz realnych podwyżek, odnotowano zmianę ceny w Danii o + 0,17 zł/kg oraz w Niemczech na poziomie + 0,21 zł/kg.
1 EUR = 4,2301 zł;
1 DKK = 0,5688 zł;
wg NBP z dnia: 10.04.2017 r.
Asortyment |
Bieżące notowania |
Poprzednie notowania |
Żywiec |
4,30 - 5,80 |
4,20 - 5,80 |
Klasa E na wbc |
6,20 - 7,25 |
5,80 - 7,00 |
Maciory |
2,50 - 4,60 |
2,50 - 4,60 |
Dania |
11,00 |
10,70 |
Niemcy |
1,73 |
1,68 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Opracowanie: Ewa Mielnik
na podstawie informacji zebranych przez redakcję portalu CenyRolnicze.pl
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory