Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
14 kwietnia 2021, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3.8065 EUR EUR - 4.5552 GBP GBP - 5.2513 DKK DKK - 0.6125
Archiwum
14.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 220,75 (+ 1,49%), kukurydza CZE21 - 221,00 (+ 1,26%), rzepak MAJ21 - 507,00 (+ 0,35%) [euro/tona] +++ +++ 14.04.2021 13:06 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70 - 6,50 zł/kg, średnia: 5,98 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++

Kraje unijne wyeksportowały w 2016 roku 4 mln ton wieprzowiny. Polska na 6 miejscu

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

Według danych Komisji Europejskiej, w 2016 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 4 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 23% więcej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (ok. 2 mln ton) oraz podroby i słonina (1,7 mln ton), których wysłano poza UE odpowiednio o 38% i 18% więcej niż w 2015 r.

Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca (-58% do 10,5 tys. ton), świeżego mięsa (-23% do 107,4 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (-8% do 161,5 tys. ton). Dzięki zwyżce cen jednostkowych w drugiej połowie roku, wartość eksportu mięsa wieprzowego zwiększyła się w 2016 r. do 5,2 mld EUR.

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wzrosty wywozu, a największą dynamikę wykazały Hiszpania, Wielka Brytania, Niemcy i Polska.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Wszystkie zanotowały wzrosty zakupów w porównaniu z rokiem poprzednim. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 62% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w 2015 r., w tym prawie dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Chiny i Hongkong miały 70% udział w całkowitym wywozie podrobów z UE. Znaczny wzrost sprzedaży na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa.

Pod koniec roku dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka była już niższa niż w drugim kwartale, co odzwierciedlało rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. W 2017 r. można się spodziewać dalszego spowolnienia chińskiego importu wieprzowiny ze względu na prognozowaną odbudowę produkcji w drugim półroczu

Źródło: FAMMU/FAPA