Produkcja trzody chlewnej w roku ubiegłym była w stanie utrzymać się na wysokim poziomie, tak jak dwa lata temu. Jednak konsumpcja wieprzowiny nie wzrasta w tym samym tempie. Przeciwnie, w kilku krajach, wieprzowina popadła wśród konsumentów w niełaskę. Dlatego tak ważny jest eksport unijny do krajów trzecich.
Ubój w krajach UE utrzymywał się w roku 2016 - wbrew oczekiwaniom - blisko bardzo wysokiego poziomu z roku poprzedniego. Przy 260 milionach tucznika w UE 28 dokonano sporo większego uboju niż w roku ubiegłym i to przy większych wagach tuszy. Ponieważ przyrost zwierząt w wielu krajach ze względu na łagodną pogodę wyraźnie był większy, optymalnie rozwijało się także zdrowie i rozpłód świń. Mimo niższego pogłowia macior, wyprodukowano więcej mięsa wieprzowego.
Eksport ważniejszy niż kiedykolwiek
Ponieważ w Niemczech konsumpcja krajowa nie przebiegała w tym samym tempie, ważniejszy niż kiedykolwiek okazał się eksport. W roku 2016 z UE z racji rosnącego eksportu do Azji, do państw trzecich wyeksportowano prawie 4 mln ton wieprzowiny i produktów wieprzowych, tj. o 743 360 ton więcej niż rok temu. Zatem transport wzrósł jak nigdy dotąd, osiągając swój nowy rekord. Eksport UE pozostanie w tym roku nadal na wysokim poziomie. Z powodu takiego poziomu, dalszy przyrost utrzyma się zapewne w wąskich granicach.
Nawet jeśli produkcja trzody chlewnej w UE będzie w tym roku odrobinę mniejsza od roku poprzedniego, zakres wzrostu cen trzody chlewnej w drugiej połowie roku szacowany jest przez różnych niemieckich ekspertów rynku bardzo różnie.
Szczegółowa analiza komitetu prognoz UE na temat wieprzowiny z marca 2017 wraz z tabelami dotyczącymi prognoz państw w zakresie produkcji i rozwoju trendów cenowych zamieszczona została: Statystyki / świat UE/ Komitet Prognoz.
Źródło: agrarheute.de