KZP-PTCH: Spadek pogłowia macior rekompensuje wzrost efektywności produkcji

Redakcja
trzoda chlewna prosieta

W ostatnim raporcie Komisji Europejskiej (Zima 2017) dotyczącym rynku wieprzowiny czytamy o spadku pogłowia trzody chlewnej w UE już drugi rok z rzędu. W roku 2015 spadek pogłowia loch wyniósł łącznie 248 tys. szt., a w 2016 228 tys. szt.

W największym stopniu pogłowie macior zostało zredukowane w Niemczech (-68 tys. szt.) i Hiszpanii (-51 tys. szt.) Polska jest jedynym krajem, który nastąpił znaczący wzrost pogłowia loch o 44 tys. szt. Dania i Wielka Brytania są jedynymi dużymi producentami wieprzowiny, w których wielkość stada podstawowego został utrzymany na podobnym poziomie jak przed rokiem.

W 2016 roku liczba ubojów w UE wzrosła o 0,2% pomimo znaczącego spadku pogłowia macior w ostatnich dwóch latach. Wzrost popytu na wieprzowinę na rynku chińskim zneutralizował oczekiwany spadek produkcji w UE. Utrzymanie średniej wagi tuszy prowadzi do wniosku, że została poprawiona efektywność produkcji przejawiająca się liczbą tuczników produkowanych od maciory w ciągu roku oraz spadkiem liczby loch nieproduktywnych.

Podczas gdy w pierwszej połowie 2016 roku wzrost liczby ubojów wzrósł jeszcze o 2%, to w drugiej zanotowano znaczący spadek ubojów. Największe spadki wystąpiły w Belgii (-63 tys. szt.) i Portugalii (-23 tys. szt.). Dania zasługuje na specjalne omówienie. Pomimo utrzymania stada loch na tym samym poziomie przez ostatnie pięć lat, liczba ubojów spadła o 2% (33 tys. szt.). Oznacza to dalszy wzrost specjalizacji Duńczyków w produkcji prosiąt na eksport. Hiszpania jest odpowiedzialna za największy wzrost produkcji (+204 tys. ton), a w dalszej kolejności Włochy (+49 tys. ton i Wielką Brytanią (+24 tys. ton).

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz