Dwa niemieckie zakłady uboju, m.in. także Tönnies, nie mogą na chwilę obecną eksportować mięsa wieprzowego do Chin.
Na rynku trzody chlewnej wspominano już o tym po cichu od paru dni. Teraz przypuszczenia te potwierdziły się. Dla zakładów uboju i rozbioru grupy przedsiębiorstw Tönnies, niemieckiego największego producenta wieprzowiny, nałożono ograniczenie eksportu do Chin. Na chwilę obecną takich możliwości nie posiadają także Rheda-Wiedenbrück oraz Weissenfels.
Co do przyczyn zakazu eksportu nie dysponujemy obecnie żadnymi informacjami. „Jesteśmy w ścisłym porozumieniu z władzami chińskimi i pełni przekonania, że blokada zostanie jak najszybciej zniesiona" – mówi rzecznik prasowy dr André Vielstädte z dlz-Anfrage
Presja na ceny wieprzowiny?
Zakaz eksportu dla obu zakładów Tönnies zdarzył się po raz pierwszy, jeśli chodzi o kooperację z Chinami. Ze względu na lokalizację Sögel i tak nie miał zgody. Jednak, zgodnie z informacjami dlz, duńskie przedstawicielstwo Tönnies nie zostało objęte takim zakazem.
Z informacji na rynku trzody chlewnej wynika, że oprócz Tönnies, jeszcze jedna firma z regionu Oldenburg, przynajmniej tymczasowo, straciła możliwość eksportu swojego mięsa do Chin.
Otwarta pozostaje kwestia, ile wieprzowiny firmy te niedawno eksportowały do Chin oraz czy nie spowoduje to pojawienia się na rynku presji na ceny wieprzowiny.
Import wieprzowiny do Chin rośnie
W 2016 r. chiński import mięsa wieprzowego (bez podrobów) wyniósł ok. 1,6 mln ton i był ponad dwukrotnie wyższy niż przed rokiem. Chiny zwiększyły znacznie przywóz z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen, spowodowany redukcją krajowego pogłowia trzody chlewnej. Największa dynamika wzrostu importu miała miejsce w pierwszej połowie roku, a w ostatnim kwartale zwiększył się on już tylko o jedną trzecią. Wzmożony popyt Chińczyków na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy byli głównymi dostawcami na rynek chiński i zwiększyli dostawy o 89% do ponad 1 mln ton, co stanowiło 68% udziału w chińskim imporcie.
Niemcy najwięszym eksporterem
Największym eksporterem wieprzowiny na rynek chiński były w ubiegłym roku Niemcy, przed Hiszpanią i USA. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego. W drugiej połowie roku dostawy na rynek chiński zwiększyły znacznie USA, Kanada i Brazylia, ze względu na konkurencyjne ceny. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński. Ruszył także wywóz wieprzowiny z Brazylii, po zatwierdzeniu tamtejszych zakładów produkcyjnych przez chińskie władze. Udział UE w rynku chińskim w drugiej części roku zmalał na korzyść dostawców amerykańskich i brazylijskich.
Źródło: agrarheute.com, FAMMU/FAPA