W Rosji powstają nowe fermy, a produkcja wieprzowiny rośnie. Konsumpcja wieprzowiny poprawiła się w 2016 roku o 7% do poziomu 24,9 kg per capita. Niektóre firmy rozpoczęły eksport wieprzowiny do Azji.
Rosjanie wolną mięso o większej zawartości tłuszczu. W odróżnieniu od innych rynków, rynek rosyjski charakteryzuje się tym, że cena półtuszy oraz słoniny osiąga zbliżoną wartość, a najwartościowszym wyrębem jest karkówka. W Ameryce Północnej oraz Europie różnica na korzyść ceny półtuszy w stosunku do tłuszczu jest wyraźna. Szczególnie konsumenci europejscy preferują wieprzowinę o mniejszej zawartości tłuszczu ze względów zdrowotnych.
Średnia cena tuczników w 6 tygodniu w Rosji wyniosła 98 rubli w wadze żywej (PLN 6,75 /kg). Producenci generują zyski w przedziale 160-280 zł na tuczniku.
Źródło: kzp-ptch.pl