KZP-PTCH: Produkcja i konsumpcja wieprzowiny w Rosji rośnie. Tłuszcz wieprzowy dalej w cenie

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-tucznikow-portal-ceny-rolnicze-pl

W Rosji powstają nowe fermy, a produkcja wieprzowiny rośnie. Konsumpcja wieprzowiny poprawiła się w 2016 roku o 7% do poziomu 24,9 kg per capita. Niektóre firmy rozpoczęły eksport wieprzowiny do Azji.

Rosjanie wolną mięso o większej zawartości tłuszczu. W odróżnieniu od innych rynków, rynek rosyjski charakteryzuje się tym, że cena półtuszy oraz słoniny osiąga zbliżoną wartość, a najwartościowszym wyrębem jest karkówka. W Ameryce Północnej oraz Europie różnica na korzyść ceny półtuszy w stosunku do tłuszczu jest wyraźna. Szczególnie konsumenci europejscy preferują wieprzowinę o mniejszej zawartości tłuszczu ze względów zdrowotnych.

Średnia cena tuczników w 6 tygodniu w Rosji wyniosła 98 rubli w wadze żywej (PLN 6,75 /kg). Producenci generują zyski w przedziale 160-280 zł na tuczniku.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz