Na rynku niemieckim od początku br. za każdym razem kiedy producenci próbują podnieść cenę z powodu małej podaży żywca natrafiają na duży sprzeciw ze strony branży przetwórczej. W ubiegłym tygodniu (T05) mieliśmy kolejny zwrot w notowaniach i obniżenie ceny o 5 eurocentów/kg. Po obniżkach w ubiegłym tygodniu w Niemczech cena spadła również w Polsce o od 10 do 20 gr/kg.
W notowaniach KZP-PTCH dotyczących dużych grup tuczników spadek ceny byt nieco niższy i wyniósł 7 groszy/kg. Rynek zupełnie inaczej zachowuje się we Francji. W ostatnich tygodniach cena na rynku francuskim rośnie i Francja jest liderem w rankingu cenowym wśród krajów unijnych produkujących najwięcej wieprzowiny. Podobnie od dwóch tygodni cena rośnie w Hiszpanii. Ceny z tygodnia poprzedniego zostały utrzymane w Danii, Holandii i Irlandii.
W Niemczech w bieżącym tygodniu (T06) obserwowany jest umiarkowany popyt na żywiec. Nie zanosi się również na wzrost podaży żywca z powodu panujących niskich temperatur powierza. W dniu 8/2/2017 cena w Niemczech została utrzymana na poziomie 1,52 €/kg (wbc) i będzie obowiązywać do połowy kolejnego tygodnia. W Polsce za kl. E zakłady płacą w przedziale 5,90 — 6,30 zł/kg (wbc).
W związku z dobrymi prognozami cenowymi w 2017 roku zarówno w Niemczech jak i w Polsce wzrósł popyt na prosięta do tuczu i loszki hodowlane.
Niekorzystnie na rynek żywca w UE może oddziaływać jednak duża konkurencja na rynku chińskim taniej wieprzowiny pochodzącej z USA. W przypadku potwierdzenia wypierania eksporterów niemieckich z Chin więcej wieprzowiny zostanie na rynku unijnym, co nie będzie sprzyjało podnoszeniu cen w kolejnych tygodniach.
Źródło: kzp-ptch.pl