Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2016 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie 2015 r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (42%), których wysłano poza UE odpowiednio o 42% i 19% więcej niż rok wcześniej.
Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-24%), kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca (-57%). Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wzrosty wywozu, a największą dynamikę miały Hiszpania, Wielka Brytania, Polska i Niemcy.

Dynamika wzrostu unijnego wywozu obniżała się stopniowo od sierpnia do października 2016 r. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i Japonii oraz rosnące dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki. W listopadzie jednak wysyłki z UE ponownie znacznie wzrosły (o 15% w skali roku). Dzięki zwyżce cen jednostkowych, wartość eksportu mięsa wieprzowego zwiększyła się w listopadzie o 33% do 518 mln EUR, a zyski ze sprzedaży podrobów były o 30% wyższe i sięgnęły 184 mln EUR.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do listopada 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Wszystkie zanotowały znaczne wzrosty zakupów. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 68% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w analogicznym okresie 2015 r., w tym prawie dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W listopadzie wywóz wieprzowiny z UE do Chin zwiększył się o 14% w skali roku, jednak dynamika wzrostu była już niższa niż w drugim kwartale 2016 r., co odzwierciedla rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. Wysyłki do Korei Płd. wzrosły natomiast aż o 40%.
Eksport podrobów wieprzowych z UE był w listopadzie 2016 r. o 12% wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 132 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych produktów były tradycyjnie Chiny i Hongkong, z 80% udziałem w całkowitym wywozie tych produktów. Wywóz na rynek chiński zwiększył się o jedną czwartą, a do Hongkongu zmalał o 5%.
Źródło: FAMMU/FAPA