Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
16 kwietnia 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7978 EUR EUR - 4.5481 GBP GBP - 5.2235 DKK DKK - 0.6115
Archiwum
16.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 217,75 (- 0,80%), kukurydza CZE21 - 220,25 (- 0,34%), rzepak MAJ21 - 509,25 (+ 0,25%) [euro/tona] +++ +++ +++ 16.04.2021 13:25 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70 - 6,30 zł/kg, średnia: 6,00 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni) +++ +++

Eksport wieprzowiny z UE znacznie wzrósł w 2016 roku. Polska na 6 miejscu

Redakcja
trzoda chlewna problem ze znakowaniem swin

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2016 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie 2015 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (42%), których wysłano poza UE odpowiednio o 42% i 19% więcej niż rok wcześniej.

Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-24%), kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca (-57%). Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wzrosty wywozu, a największą dynamikę miały Hiszpania, Wielka Brytania, Polska i Niemcy.

Dynamika wzrostu unijnego wywozu obniżała się stopniowo od sierpnia do października 2016 r. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i Japonii oraz rosnące dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki. W listopadzie jednak wysyłki z UE ponownie znacznie wzrosły (o 15% w skali roku). Dzięki zwyżce cen jednostkowych, wartość eksportu mięsa wieprzowego zwiększyła się w listopadzie o 33% do 518 mln EUR, a zyski ze sprzedaży podrobów były o 30% wyższe i sięgnęły 184 mln EUR.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do listopada 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Wszystkie zanotowały znaczne wzrosty zakupów. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 68% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w analogicznym okresie 2015 r., w tym prawie dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W listopadzie wywóz wieprzowiny z UE do Chin zwiększył się o 14% w skali roku, jednak dynamika wzrostu była już niższa niż w drugim kwartale 2016 r., co odzwierciedla rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. Wysyłki do Korei Płd. wzrosły natomiast aż o 40%.

Eksport podrobów wieprzowych z UE był w listopadzie 2016 r. o 12% wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 132 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych produktów były tradycyjnie Chiny i Hongkong, z 80% udziałem w całkowitym wywozie tych produktów. Wywóz na rynek chiński zwiększył się o jedną czwartą, a do Hongkongu zmalał o 5%.

Źródło: FAMMU/FAPA