Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 września 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7585 EUR EUR - 4.4574 GBP GBP - 4.8811 DKK DKK - 0.5991
Archiwum
18.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 194,50 (+ 1,43%), kukurydza LIS20 - 171,50 (+ 0,15%), rzepak LIS20 - 395,00 (+ 0,64%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.09.2020 13:42 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,60 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,85 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni) +++ +++ +++ +++

Spada spożycie wieprzowiny za Odrą

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

Popyt konsumencki na wieprzowinę obniża się w Niemczech już od 5 lat. Według danych niemieckiej agencji informacji rynkowej AMI, w 2016 r. spożycie mięsa wieprzowego na jednego mieszkańca wyniosło 35,8 kg i było o 11% niższe niż w rekordowym 2011 r. (40,1 kg). Obniżyła się głównie konsumpcja świeżego mięsa ze względu na spadek zakupów przez gospodarstwa domowe, niższe jest także spożycie przetworów.

Sytuacja ta ma znaczny wpływ na unijny rynek wieprzowiny. Niemcy są największym producentem, konsumentem i eksporterem tego gatunku mięsa w UE oraz jego drugim importerem. Wieprzowina traci udział w rynku na korzyść mięsa drobiu i wołowiny. Konsumpcję wieprzowiny obniżają głównie starsi mieszkańcy Niemiec ze względów zdrowotnych. Jednocześnie, w populacji tego kraju rożnie liczba Muzułmanów, którzy nie jedzą mięsa wieprzowego. Spadające krajowe spożycie powoduje również zwiększenie możliwości eksportowych niemieckiej wieprzowiny.

Źródło: FAMMU/FAPA