KZP-PTCH: Produkcja wieprzowiny w UE w następnej dekadzie będzie rosła marginalnie

Redakcja
trzoda chlewna znakowanie swin

Po wzroście produkcji wieprzowiny w krajach UE w 2015 roku i jej stabilizacji w 2016 w kolejnej dekadzie spodziewany jest niewielki wzrost produkcji (+0,1% rocznie). W UE nastąpił spadek pogłowia macior, a wymogi środowiskowe dotyczące zagospodarowania nawozów naturalnych oraz nieprzychylne nastawienie lokalnych społeczności nie będzie sprzyjało rozwojowi produkcji.

Niektóre kraje, jak Dania, przeorientowały swoją działalność na produkcję prosiąt, których tucz odbywa się głównie w Niemczech i Polsce. Producenci w innych krajach (np. Holandia) inwestują w instalacje przetwarzające gnojowicę lub transportują ją do regionów, w których występuje deficyt azotu w glebie. W celu poprawienia konkurencyjności w Hiszpanii, Włoszech i Polsce rozwija się integracja pionowa, w której producenci żywca wiążą się umowami handlowymi z przetwórcami i producentami pasz prowadząc usługę produkcji świń w swoich budynkach.

Ceny na żywiec wieprzowy w UE zaczęły rosnąć w drugiej połowie 2016 roku po dwóch latach trudnych dla producentów świń. Powodem wyższych cen i podniesienia opłacalności był m. in. zwiększony popyt na wieprzowinę ze strony Chin. Ceny unijne w nadchodzącej dekadzie będą jednak rosły wolno z powodu konkurencji ze strony USA, Kanady i Brazylii, których koszty produkcji są najniższe na świecie. Komisja Europejska przewiduje, że średnia cena w UE w 2026 roku może osiągnąć 1,67 €/kg (WBC). Na skutek niepewności wyników makroekonomicznych w poszczególnych krajach unijnych, zmian w plonach, nowych regulacji środowiskowych i tych związanych z dobrostanem zwierząt w okresie następnych 10 lat, ceny żywca wieprzowego mogą podlegać fluktuacji od 1,30 – 2,16 €/kg.

Źródło: kzp-ptch.pl

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz