KZP-PTCH: Pogłowie macior w Chinach nie rośnie

Redakcja
trzoda chlewna warchlaki

Obecnie cena żywca wieprzowego w Chinach wynosi 10,50 zł za kilogram żywca. Pomimo niskiej efektywności produkcji oraz wysokich kosztów paszy zysk na tuczniku wynosi ponad 400 zł. W 2016 roku Chiny zaimportowały 2,4 mln ton wieprzowiny (USDA).

Sytuacja jest wyjątkowa, ponieważ przy tej rentowności odbudowa pogłowia macior nie następuje. Chińskie ministerstwo rolnictwa podało, że 1 grudnia 2016 pogłowie loch wyniosło 37,3 mln sztuk. Było więc niższe od stanu sprzed roku 0,7 mln sztuk. Na rok 2017 chiński rząd zakłada ubój tuczników na poziomie 590 milionów sztuk. Dla porównania liczba ubitych tuczników w 2015 w Chinach wyniosła 708 mln sztuk. Brak żywca krajowego sprzyja utrzymywaniu się wysokiej ceny na tuczniki oraz stymuluje wzrost importu głównie z UE i Ameryki Północnej.

Dlaczego pogłowie loch nie rośnie? Według Jima Longa (Genesus) producenci wieprzowiny do tej pory odczuwają skutki start finansowych jakie ponieśli w czasie likwidacji 11 milionów loch. Ponadto rząd wprowadził restrykcyjne przepisy środowiskowe, które utrudniają uzyskiwanie pozwoleń na budowę nowych obiektów. Chiński sektor produkcji żywca wieprzowego zmaga się z trudnościami pozyskania odpowiedniej jakości kadry zarządzającej dużymi fermami trzody chlewnej.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz