Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
27 października 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8860 EUR EUR - 4.5890 GBP GBP - 5.0607 DKK DKK - 0.6168
Archiwum
27.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 205,75 (- 0,72%), kukurydza LIS20 - 197,50 (+ 0,51%), rzepak LIS20 - 387,75 (- 0,89%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.10.2020 12:32 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,90 - 4,55 zł/kg, średnia: 4,24 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++

Rośnie eksport unijnej wieprzowiny, w tym także z Polski

Redakcja
trzoda chlewna asf

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 3,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 26% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (41%), których wysłano poza UE odpowiednio o 44% i 20% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-23%), kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca (-56%). Poziom wywozu stopniowo obniżał się jednak od sierpnia 2016 r. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i Japonii oraz wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki.

W październiku ub. r. dynamika wzrostu unijnego wywozu mięsa wieprzowego wyniosła już tylko 0,5% w skali roku do 180 tys. ton i była najniższa od początku 2016 r. Jednak ze względu na wzrost cen jednostkowych, całkowita wartość eksportu wieprzowiny wzrosła w październiku o 11% do 457 mln EUR.

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wzrosty wywozu, a największą dynamikę mieli Hiszpanie, Brytyjczycy, Polacy i Niemcy. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do października 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny.

Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 74% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w analogicznym okresie 2015 r., w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i prawie o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa.

W październiku wywóz wieprzowiny z UE do Chin obniżył się jednak o 7% w skali roku do 57,6 tys. ton i był to pierwszy w 2016 r. miesiąc spadku eksportu unijnej wieprzowiny na ten rynek. Wzrosły natomiast dostawy do Korei Płd. i Hongkongu, odpowiednio o 62% i 30%.

Eksport podrobów wieprzowych z UE był w październiku 2016 r. nadal o 13% wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 121 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych produktów były tradycyjnie Chiny i Hongkong, z 80% całkowitym wywozie tych produktów. Ponad dwukrotnie zwiększyła się również sprzedaż podrobów na lukratywny rynek japoński.

Źródło: FAMMU/FAPA