kps

skiba

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Rusza promocja mięsa wieprzowego na antenie TVP3 BYDGOSZCZ

Redakcja
trzoda chlewna wieprza pieprzem

W pierwszy dzień świąt TVP3 Bydgoszczy wyemituje pierwszy odcinek nowego kulinarnego show z wieprzowiną w roli głównej pt. „Wieprza Pieprzem”. Program powstał dzięki wsparciu Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Wieprza Pieprzem to nowy kulinarny program, którego emisja rozpocznie się już w pierwszy dzień świąt (25.12) na antenie TVP3 Bydgoszcz. W rolę współprowadzących wcieliło się dwóch kucharzy -  Agata Jędraszczak ( prowadząca bloga Kuchnia Agaty) oraz Bartłomiej Witkowski (szef kuchni Hotelu Nicolaus w Toruniu). Razem z dziennikarką Iwoną Komisarek, będą przybliżać przepisy i informacje na temat mięsa wieprzowego .


Walory edukacyjne programu podkreśla szeroka gama ekspertów. Widz poza sposobem przygotowania potraw otrzyma także garść informacji o ekonomii, hodowli i wartości wieprzowiny. Do udziału w programie zaproszono między innymi przedstawiciela SGGW w Warszawie - prof. Andrzej Pisulę oraz prof. Wojciecha Kapelańskiego ( UTP w Bydgoszczy, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Koni) - którzy przybliżą widzom nowe techniki hodowli wieprzowiny w Polsce. Nie zabraknie też wiedzy o wartościach zdrowotnych, które przedstawią m.in. Justyna Kubacka ( psychodietetyk ) oraz Anna Borowicz ( technolog żywności i żywienia). Będzie też o ekonomi i ergonomii w kuchni. Specjaliści w osobie Anny Firchów ( Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy ) i Longiny Borkowicz ( Zespół Szkół Gastonomiczno-Hotelarskich ) powiedzą, jak tanio i dobrze przygotować pyszny obiad dla całej rodziny.

Program finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Powstał we wsparciu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP. Jego głównym zadaniem jest dobra zabawa, świetna kuchnia z wieprzowiną w roli głównej i  szerzenie najnowszej wiedzy dotyczącej mięsa wieprzowego.

Emisja premierowego odcinka zaplanowana jest na pierwszy dzień świąt (25.12) na godzinę 19.00. Program będzie można obejrzeć na antenie TVP3 Bydgoszcz oraz za pośrednictwem strony internetowej programu – www.wieprzapieprzem.pl. Emisję, zaplanowano także na antenie TV Polonia.

Źródło: Inf. prasowa

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu